Az egymilliomodik látogató fogadására készül az idén a Tisza-tavi Ökocentrum

Kiss János elmondta: számításaik szerint az ötéves ökocentrumban június végén vagy július első felében fog belépőjegyet váltani az egymilliomodik látogató. A létesítményt 2015-ben 201 ezer 640 vendég, 2016-ban 209 ezer 285 ember látogatta meg.

Az igazgató az újdonságok között említette, hogy a főépület fölszintjén található 3D-és moziban térhatású természetfilmet láthatnak a Tisza-tó természeti értékei iránt érdeklődők. A kezdetektől vetített eredeti filmet mintegy 300 ezer ember látta. Az új film bemutatója február 24-én lesz, a vendégek március 1-jétől láthatják. Az ökocentrum két új kiadvánnyal is jelentkezik a március 2-án kezdődő Budapesti utazás kiállításon. A Tisza-tavi élmények Poroszlón eseménynaptár 2017 tartalmazza a részletes programot, a Tisza-tavi vakáció 2017 című kiadvány 11 tó körüli település látnivalóit mutatja be.

Az ügyvezető elmondta, tavasszal bővül a látogatóközpont kínálata, egyebek mellett a térségre jellemző rovarokat bemutató diorámával és környezetismereti puzzle-lel, továbbá érintőképernyős információs terminálokat, interaktív településtérképet is telepítenek. Teljesen megújul a tájház melletti halászskanzen, a korábbi szitakötőház átalakításával kistestű madarakat bemutató röpde létesül - tájékoztatott.

Új program a vacsora a víz alatt szolgáltatás, amelyet a Kormorán étteremmel közösen kínálnak pároknak az óriásakvárium víz alatti alagútjában.

Tavasztól bevezetik a hajnali belépőjegyet, amely lehetővé teszi, hogy a vendégek részt vegyenek a birkák, kecskék, dámszarvasok, baromfik etetésében, ellátásában.

Az új programokat az ökocentrumot működtető önkormányzati tulajdonú Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft. idén is saját forrásból tervezi megvalósítani mintegy 40-50 millió forintból. Az ügyvezető igazgató hozzátette: folyamatosan keresik a pályázati és támogatási lehetőségeket a látogatóközpont további, ennél jelentősebb fejlesztéséhez is.

A 2012-ben mintegy 2,2 milliárd forintos beruházással, több mint 1,9 milliárd forintos európai uniós támogatással elkészült központot a poroszlói önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló kft. üzemelteti. A beruházás megvalósításához az önerőt kötvénykibocsátással a község önkormányzata biztosította.

Az ökocentrum a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be, amelyet egy hét méter hosszú, 4,5 tonna súlyú víz alatti alagút is segíti. Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvizű akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy 7 hektáros, szabadidőparkként funkcionáló tóparti kert közepén található.