Megnyitották a Sveti Rok és a Mala Kapela új ágait

Az új, két ágúra bővült alagutakban azonban – a júniusra tervezett hivatalos átadásig – még csak egy csőben, forgalmi irányonként egy-egy sávon lehet haladni. Amíg az autósok az új járatokat használják, ideiglenesen lezárásra kerülnek a régi sávok, amelyeket felkészítenek az egyirányú közlekedésre. A régi ágak szellőzőrendszerének korszerűsítése mellett az alagutak falainak mosása is megtörténik – közölte horvát autópálya-üzemeltetõ társaság (HAC).

A Sveti Rok és a Mala Kapela alagút új csöveinek megépítése – felszereléssel, hivatalos műszaki ellenőrzésekkel és festéssel együtt –, adó nélkül 721 millió 932 ezer kunájába került a horvát államnak.

Miután az alagutak mind a két ágat átadták a forgalomnak, megszűnnek a többórás várakozások, dugók a tengerpart felé vezető úton a főszezonban. De tempósabb lesz a haladás is. Az eddigi 80 km/h maximális sebesség helyett ezután akár 100 km/h-val is haladhatnak majd az autósok. A Sveti Rok alagút két járatát négy gépjármű által használható, és 15 gyalogosok számára készült átjáró köti össze; míg a Mala Kapela alagútban hat autós átjárót és 14 gyalogos átjárót alakítottak ki.

Az egyirányú közlekedés mindkét alagút esetében sokkal biztonságosabbá teszi a vezetést. Emlékezetes, hogy korábban a Sveti Rok és a Mala Kapela, ahol az addig teljes profilú autópálya mindkét irányban egy-egy sávosra szűkült, gyakori helyszínei voltak a kisebb-nagyobb baleseteknek. Az európai utakat vizsgáló szervezet (EuroTAP) éppen ezért eddig nem jelölte a két horvát alagutat a kontinens legjobb közúti alagutainak sorába. Júniustól azonban Horvátország két olyan alagút-rendszerrel lesz gazdagabb, amelyeket egészen biztosan Európa legbiztonságosabbjai között fognak jegyezni.