Több mint egymillió tengeri turistát vár Dubrovnik

A válság ellenére a hajósturizmus, úgy tűnik, továbbra is virágzik a dél-adriai városban.

A Dubrovniki Kikötői Hatóság vezetője, Vlaho Đurković a tavalyi forgalomhoz képest mintegy 4,2 százalékos növekedésre számít idén a tengeri turisták számát illetően, amely így megközelíti az 1,2 millió utast 2010-ben.

A zágrábi Vjesnik című napilapnak adott interújában Vlaho Đurković üdvözölte, hogy a kormány enyhített a Horvátországba beutazás feltételein (mint arról beszámoltunk, schengeni vízummal, vagy hajók fedélezetén érkezőknek nem kell külön vízumot kiállítani).

A Kikötői Hatóság vezetője megemlítette, korábban sok külföldi turistát kellett visszaküldeniük a partraszállást követően, mert nem volt vízumuk; a városban pedig csak egy fejenként 120 kunába (csaknem 4 400 forint) kerülő, külön engedély birtokában tehettek sétát.

Az idei évben egyébként olyan nagy utasszállító hajókat várnak a dubrovniki kikötőbe, mint az MSC Magnifica, az Azura, a Silver Spirit, a Nieuw Amsterdam, a Celebrity Equinox, a Celebrity Eclipse és a Queen Elizabeth.

A hamarosan induló hajózási szezonra lassan minden készen áll, az új kikötőhelyeket már átadták a Gruz nevű kikötőben. A dubrovniki önkormányzat szerint a 26 millió eurós, ERBD-támogatásnak köszönhetően megvalósult beruházás is hozzájárul majd a város értékű átfogó fejlesztéséhez, amelynek eredményeképpen Dubrovnik a tengerjáró hajók preferált úti céljai közé kerülhet.