Korčula – A vitézek szigete

Korčulán, a folklór tradíciókban gazdag közép-dalmáciai szigeten immáron négy évtizede ápolják a vitézi táncok és játékok hagyományát, amely minden itt lakóban mélyen benne él, és a sziget, melyen nyolc vitézi egyesület is működik, társasági életének fontos elemét képezi.

Korčula városában őrizték meg a moreška kardtánc hagyományát, míg a sziget többi településén a kumpanije és moštra nevű, szintén kardtáncos tradíciót ápolják, mely táncok az ősi farsangi szokásokból eredeztethetők. A kardokkal előadott moreška harci tánc egykoron az egész Mediterránrumban elterjedt volt, ám napjainkig kizárólag Korčula városában őrizték meg ennek hagyományát. Éppen ezért lett világszerte a moreška Korčula leginkább beazonosítható jelképe. 

A táncot változatos mozgássorok, és dinamikus kardozó mozdulatok jellemzik. A tánc elején bemutatásra kerülő népies elemek a spanyol keresztények mórok ellen vívott harcát idézi. A korčulai utcák árasztotta középkori hangulat által még autentikusabb tánc az elbeszélő vitézi regék dicső idejébe repít vissza. Mivel a korčulai moreška jelenlegi változata minden bizonnyal a leglátványosabb Európában látható harci kardtánc, a Korčulán tartózkodó vendégek hatalmas érdeklődésére tekintettel minimum heti rendszerességgel kápráztatják el vele a nézőközönséget. A moreška zenei aláfestését fúvós hangszerek és dobok biztosítják.

A kumpanije tánc Vela Luka, Blato, Smokvica, Čara, Pupnat helységekben honos, míg a moštra Žrnovo sajátja. Ezen vitézi játékok a kardokkal előadott lánctáncok példái és gyakran hívják őket „harci táncnak”. A vélekedések szerint ezek a múltban a Korčula-szigetét támadó kalózokkal folytatott egykori hősi harcok fennmaradt emlékei.

Hagyományosan a táncok mindegyikét eredeti közegben, Korčul-sziget egyes települései védőszentjeinek neve napján kerül megrendezésre. Korčula városának Idegenforgalmi Közössége 13 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy megrendezi a vitézi játékok első fesztiválját, mégpedig a gazdag kulturális örökség továbbéltetése, valamint annak eredeti közegben, a város és a sziget elsőrangú látványosságakénti bemutatása céljából.

A vitézi egyesületek felvonulása, a táncelemeknek az óvárosi területeken történő bemutatása, a vitézi egyesületek seregszemléje és ünnepi fellépése feledhetetlen élménnyel ajándékozzák meg a Korčulára látogatókat és a helyieket egyaránt. Az idei fesztivál július első napján kerül megrendezésre.

A korčulai Vitézi Játékok látogatóinak egyedülálló alkalma nyílik arra, hogy megismerkedjenek a híres középkori világutazó és felfedő, Marco Polo életével és kalandjaival, kinek valódi származásáról nincsenek írott emlékek. Állandó vita folyik Marco Polo szülőhelyéről, egyes források Velencét jelölik meg, míg mások Korčulát valószínűsítik. Azonban egy sor írásos anyag szól Korčula mellett, ahol 1997-ben hozták létre a Nemzetközi Marco Polo Központot. 

Korčula szigete hajóval, komppal, katamaránnal, motorcsónakkal közelíthető meg Split, Hvar, Lastovo, Dubrovnik, Mljet, Orebić és Drvenik irányából. A hozzá legközelebbi légikikötők Splitben és Dubrovnikban találhatók.

Forrás:Horvát Idegenforgalmi Közösség