Helyreállították Sissy kilátóját a Krka Nemzeti Parkban

Remek szezon előtt ál a Krka Nemzeti Park, június elejéig már 83.000 látogatót regisztráltak erre az évre a közép-dalmát tengerparthoz közeli parkban. Eddig jobbára szervezett turistacsoportok látogatták a parkot, de az iskolaszünet beköszöntével megindult az egyéni turisták áradata is. A több jó hír közül az első, hogy az árak az idén nem emelkedtek, a tavalyihoz hasonlóan alakulnak. A legolcsóbb jegy, amelyben a megközelítéstől függően egy oda-vissza hajóút vagy buszút van benne, 90 kunába kerül a felnőtteknek, 70 kunába a 14 éven aluliaknak, a hét éven aluliaknak pedig ingyenes. Ezen felül számos fakultatív túrára, illetve hajózásra lehet még külön jegyet venni, de ha előre tudjuk, mit szeretnénk megnézni, akkor érdemes kombinált jegyeket venni, akkor olcsóbban jövünk ki.

Természetesen a híres vízesés, Skradinski buk, és az előtte fürdésre is alkalmas vízfelület a park legnépszerűbb pontja, de a szervezők szeretnék, ha a turisták jobban bejárnák a park többi részét is. Ennek érdekében az idén két újdonsággal is várják a látogatókat.

Több éves feltárás után végre a nagyközönség is megtekintheti Burnum-ot, az egykori római amfiteátrumot és helyőrséget. Az egykoron Dalmácia második legnagyobb római katonai központjának számító helyen kiállítás nyílt a római kor használati eszközeiből, valamint a kor fegyvereiből.

Másik újdonság, hogy helyreállították a Manojlovac-vízeséshez vezető turistautat. Az út érdekessége, hogy a hozzátartozó kilátóval együtt 1875-ben építették, a Monarchia akkori császárának, Ferenc Józsefnek, és feleségének, Sissy királyné látogatásának alkalmából.

A tportal.hr tudósítójának látogatásából kiderül, hogy a turistautakat, lépcsőket és korlátokat mindenhol rendbe hozták, a vízesések jó hangosak, hiszen így nyár elején még bőven folyik bennük a víz.