Csak kivételes esetben lehet euróval fizetni Horvátországban

A horvát vendéglátók már évek óta szeretnék elérni, hogy a horvát kunán kívül legálisan is lehessen fizetni külföldi fizetőeszközökkel. Érvelésük szerint erre azért lenne szükség, mert több olyan külföldi vendégük van, akik valamilyen okból nem váltanak kunát saját maguk részére. Az okok között szerepel az, hogy bizonyos időszakokban nehéz nyitva tartó valutaváltót találni a környéken, de a legjobb példa a hétvégéken, tengerjáró hajókkal ezressével érkező turisták, akik csak néhány órát töltenek Dubrovnikban, vagy egyéb horvát városokban, ők kuna nélkül még vécére sem tudnak elmenni.

A vendéglátók kérését a Horvát Nemzeti Bank meghallgatta és május végén rendeletben szabályozta a kérdést.  Hivatalosan csak vendéglőkben, kávézókban vagy bárokban lehet euróval fizetni, de ezeken a helyeken is csak kivételes esetben, pl. ha az összes pénzváltó bezárt már a környéken, vagy nincs a közelben pénzkiadó automata. A rendelet szerint a számlát kunában kell kiállítani, majd a Nemzeti Bank aktuális középárfolyamán kell euróra, dollárra, vagy más valutára átváltani. 

Az étlapokon és reklámanyagokon továbbra is csak a kunás illetve kártyás fizetést lehet reklámozni, nem lehet a külföldieket arra bíztatni, hogy más valutában fizessenek. A középárfolyam alkalmazása is azt a cél szolgálja, hogy a vendéglátóknak kevésbé érje meg az eurós fizetés, és minél ritkábban éljenek ezzel a lehetőséggel. Ezen felül, a bevételezett külföldi fizetőeszközök kezelésével kapcsolatban is további adminisztratív terheket rónak a vendéglátókra.

Ez tehát a hivatalos változat, de valószínűleg nem ezzel fogunk találkozni a nyaralásunk alatt. A Nemzeti Bank szerint a szezon során ellenőrizni fogják, hogy a vendéglátók mennnyire tartják be a szabályokat ...