Egy 104 éves hajó Supetar kikötőjében

A tizenhárom méter hosszú hajó múzeumként üzemel Brač szigetén.

Supetar városát, illetve annak kikötőjét május eleje óta „ékíti” a Brač-sziget dicső hajós hagyományát hirdető 104 éves bracera vitorláshajó. A Roditelj (Szülő) nevet viselő árbocos az Adria legrégebbi eredeti állapotában fennmaradt bracerája, amely ennél fogva kiemelten védett értéket képvisel. A hajó 1907-ben épült a szlovéniai Piran kikötőjében. Teljes egészében kézzel, bármiféle gépi beavatkozás nélkül készült.

Kimunkáltsága az ősi „kalafát” hajóépítők hozzáértését dicsőíti. Elsődlegesen teherszállításra szolgált, s főként követ fuvarozott. Különösen fontos szerepet játszott a II. Világháború idején, amikor is menekülteket szállított El Shaltba. A múlt század közepén kapott motoros meghajtást. Motoros vitorláshajóként főleg kirándulóhajóként használták.

A bracera egy olyan „helyi jellegű” vitorláshajó, amely jellemzően a dalmát és az isztriai partoktól egészen a Velencei-öbölig terjedően volt használatos. A bracera feladata mostantól az lesz, hogy a különféle hajós versenyeken népszerűsítse Supetart és Brač szigetét, illetve esetenként egy-egy kirándulásra is befogják. A supetari kikötőben ringatózó hajó szabadtéri hajós múzeumként üzemel, amely az ősi supetari családok által megőrzött és kiállításra felajánlott tárgyakat mutat be.

A névadójaként szolgáló Szt. Péter (Sveti Petar)-öbölben lévő Supetar az egyik legkedveltebb turistacélpont. Csodaszép strandokkal, kultúrtörténeti emlékek és templomok sokaságával büszkélkedik. Supetar változatos szálláslehetőségekkel, remek gasztronómiai kínálattal megannyi rendezvénnyel, fesztivállal és nyári vigassággal várja vendégeit. 

(Horvát Idegenforgalmi Közösség)