Tenger finomságai az asztalon

„More na stolu”vagyis a tenger kerül az asztalra hétvégén a Pulához közeli isztriai település, Fažana tengerpartján. A város neve már régóta összeforrt a halételekkel, de különösen a magyarok körében is népszerű hal, a szardella különleges elkészítésével.

Jellemző, hogy minden évben májustól októberig a helyi Akadémián a turisták saját maguk sajátíthatják el a szardella elkészítésének fogásait. Ennek a kék halnak legalább százféle elkészítési módját ismerik a környéken, akinek van türelme és ideje, akár az összes változatot is megtanulhatná.

Június 26-án, vasárnap, este nyolckor veszi kezdetét a „Tenger finomságai az asztalon” rendezvény a part mentén. A program nagyon egyszerű, a Pilchard halakadémia szakácsai adnak órákat a szardella elkészítéséből. A tanrendben szerepel a grillezett, sült, sózott vagy akár a rizottó változat is.

Természetesen szardellát és egyéb tengeri halakat bőséggel lehet majd fogyasztani, de ezen kívül a környék teljes gasztronómiai kínálata felvonul, az olíva olajtól, a sajtokon át a legjobb isztriai borokig. 

Képek és további információ: http://www.infofazana.hr

A csodás rizottó