Erdőtüzek pusztítanak a dalmát tengerparton

Szombaton öt különböző helyszínen kapott lángra erdő és aljnövényzet Dalmáciában, Split és Sibenik térségében. Az oltást mindenütt nehezítette a rendkívül erős szél.

A legnagyobb területen, több mint 750 hektáron a Sibenik és Primosten közötti Grebaštica közelében égett a fenyőerdő, az olívafák és aljnövényzet. A lángokat vasárnap délelőttre sikerült lokalizálnia öt tűzoltó repülőgépnek, valamint a helyszínre 44 járművel kivonuló 138 tűzoltónak. A horvát közszolgálati televízió (HRT) tudósítása szerint éjszaka kritikus volt a helyzet, mert az erdőtűz lakóházakat is veszélyeztetett.

Az eddigi vizsgálatot a tüzet emberi felelőtlenség okozta. Egy 56 éves zágrábi férfi hegesztett Grebaštica településen, amikor a kipattanó szikráktól lángra kapott a közvetlen környezete. A férfit ellen a rendőrség eljárást folytat.

Brac szigetén szintén szombaton kapott lángra mintegy 10 hektárnyi erdő egy hulladéklerakó közelében, ahol az oltásban részt vevő egyik repülőgép lezuhant, feltételezések szerint a sűrű füst miatt. A pilóta szinte karcolások nélkül túlélte a balesetet, de megfigyelésre kórházba szállították.

Szombat este óta küzdenek a lángokkal a tűzoltók Hvar-szigeten, Sucuraj közelében, ahol 25 hektárnyi erdő és bozótos terület ég. Az oltásban szombat este óta közel 100 tűzoltó és több helikopter, illetve repülőgép vesz részt, de vasárnap délelőttig még nem sikerült eloltani a lángokat.

Szombat este 19:40-re sikerült eloltani a tüzet Trogir környékén. Seget Donji környékén körülbelül öt hektárnyi bozótos és aljnövényzet égett el.