Nyakkendő a képzőművészetben - Horvát kiállítás Budapesten

A kiállítás anyagát több mint százötven műalkotás képezi, horvát alkotók mellett lengyel, osztrák, német, bolgár, egyiptomi, dél-afrikai, bosznia-hercegovinai és magyar művészek munkái. A tárlatot először Horvátországban mutatták be, horvát alkotók műveivel, majd minden országban, ahová eljutott a kiállítás helyi művészek munkáival bővítették a kiállítást.

Az eddig összegyűlt anyag több mint felét festmények teszik ki, de vannak köztük szobrok, installációk, videó- és filmalkotások is. A tárlatot nyolcadikként most befogadó Magyarország művészei közül legtöbben festménnyel indultak a szervezők által meghirdetett pályázaton. A művészek a nyakkendőből kiindulva tréfás, humoros módon közelítettek a témához: Matzon Ákos Kapcsolódó fehér-fekete körök címmel festett geometrikus képet, míg Szotyory László három, egyre rövidülő nyakkendőjén szitanyomatok - lányfej, fiú-lány együtt, majd üres csónak - látszanak - mondta el az MTI-nek Sulyok Miklós művészettörténész, a galéria kurátora.

A horvát nagykövetség tájékoztatása szerint az Academia Cravatica a kiválasztott magyar művészek alkotásait is hozzácsatolja a vándortárlat nemzetközi anyagához, amelyből végül a tervek szerint a jövendő zágrábi nyakkendőmúzeumban lesz állandó kiállítás.

A horvátok ugyanis úgy tartják: országuk a nyakkendő őshazája. A nyakravaló viselésének gyökerei a 17. század első feléig, a harmincéves háborúig nyúlnak vissza. A francia király szolgálatába állt horvát könnyűlovasság tagjait a nyakukban hordott, jellegzetesen megkötött kendőről lehetett felismerni. A nyakravaló népszerűsége pedig azóta is töretlen. A nyugati civilizációban szinte elmaradhatatlan kellékévé vált a férfiak alkalmi viseletének. A felmérések szerint manapság naponta 600-700 millió ember visel nyakkendőt.

Az Academia Cravatica non-profit szervezet, amelyet 1997-ben alapítottak azzal a céllal, hogy megőrizze a nyakkendőt, mint horvát örökséget.

A budapesti kiállítást Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes nyitja meg, köszöntőt mond Ivan Bandic budapesti horvát nagykövet, szakmai ismertetőt tart Nikola Albaneze, a kiállítás horvát kurátora. A tárlat augusztus 21-ig tart nyitva.