Kitűnő az Adria vízének minősége Horvátországban

Az idei negyedik országos vizsgálat szerint a horvát tengerpart strandjainak 97 %-án kitűnő a víz minősége.

A Környezetvédelmi Minisztérium nyilvánosságra hozta az idei év negyedik vizsgálatának adatait, amelyek továbbra is nagyszerű eredményeket hoztak. Június 27. és július 2. között összesen 757 strandon végezték el a víz vizsgálatát. Az évek óta alkalmazott rendszer szerint az eredmények alapján a strandok vízminőségét négy kategóriába sorolják: kiváló, jó, megfelelő, és fürdésre nem ajánlott.

A vizsgálat alapján a 757 strandból 734 érdemelte ki a kiváló minősítést, amely a vizsgált fürdőhelyek  97 százaléka. Húsz strandot soroltak a jó, hármat pedig a megfelelő kategóriába. Szerencsére olyan fürdőszakaszt nem találták, ahol nem lenne ajánlatos fürdeni.

Érdekesség, hogy az előző vizsgálat óta csökkent a mág megfelelő minőségú strandok száma, hatról háromra. A kiváló kategóriájú strandok száma is egy kicsivel csökkent, de ez a szezon előrehaladtával szokásosnak mondható. Az eredményeket tekintve Horvátország továbbra is a második legtisztább vízű partszakasz Európában, csak Ciprus előzi meg a horvátokat!