Harmadik napja ég az erdő a horvát Brac-szigeten

Már harmadik napja küzdenek a horvát tűzoltók a lángokkal a prospektusokból is jól ismert, népszerű idegenforgalmi célpont, Brac-szigetének jelentős területén. Az eddigi becslések szerint körülbelül 4000 hektárnyi erdő, aljnövényzet, olíva- és szőlőültetvény égett le. Szomorú képet mutat a felperzselt táj, szürke hamu jelzi a tűz pusztítását.

Jelenleg 300 tűzoltó dolgozik a szigeten, de estére további erősítés, újabb száz tűzoltó érkezhet. A hatalmas füst miatt jelenleg csak a földről lehet folytatni az oltást, a repülőgépek nem tudnak felszállni. A környék erősáramú vezetékén az oltási munkálatok miatt kikapcsolták.

A helyszínre érkezett Damir Bajs, a horvát turisztikai miniszter, aki igyekezett megnyugtatni a turistákat, hogy nincs ok aggodalomra, a pénteken evakuált 200 turista után, most már nem kell senkit sem kimenekíteni a szigetről.

Csütörtökön gyúlt lángra a sziget délnyugati részén található Blace-öböl feletti erdő, feltehetően emberi figyelmetlenség következtében. (Egyes horvát lapok helybéli lakosokra hivatkozva azt írták, hogy turisták sütöttek húst az öbölben, és innen indult a tűz) Tegnap már több helyen (Milna, Ložišćima és Bobovišćima környékén) is sikerült eloltani a tüzet, de a nyugatról feltámadt szél kelet irányba vitte tovább a tüzet, most főleg Nerežišća és Dračevica közelében veszélyes a helyzet. 

Több helyen is ég az erdő Brac-szigeten (Kép: www.jutarnji.hr)