Százmillió eurós turisztikai projekt Krka mellett

A Krka Nemzeti Park közvetlen közelében, a Lozovac településnél lévő 150 ezer négyzetméternyi területen egy turistakomplexum kialakítását tervezik. A Gordan Resan architects & partners építésziroda által jegyzett Ivanal Plaza nevű projekt egy hotel, valamint több sportlétesítmény, villaépület és apartman kialakítását foglalja magában. A 150 ezer négyzetméteres területből 32 ezer négyzetméteren helyezkednének el a szálloda-turisztikai és sport létesítmények.

A zöld területek nagysága 75 ezer, a vizes területek nagysága pedig több, mint 30 ezer négyzetmétert tenne ki. A teraszos elrendezésű hotel legkevesebb 200, saját terasszal és zöld területekkel rendelkező, különálló apartmanból fog állni. A hotel legfelső emeletén kapnának helyet a klubok, éttermek és penthouse apartmanok. A tervek között 20-30 luxus kategóriájú, 200 négyzetméter területű, saját teraszokkal, kertekkel és medencékkel rendelkező villaépület megépítése is szerepel. Ezen teraszok mindegyikéről szép kilátás nyílna a karsztvidék fenséges szépségű folyójára – a Krkára.

A tervek között egy kongresszusi központ, egy kaszinó, valamint egy spa- és wellness központ kialakítása is szerepel. A nyitott sportpályákon felül helyet kapna itt egy többfunkciós sportcsarnok, egy sportorvosi központ, egy sport-oktató központ, egy múzeum, egy a Krka-folyót bemutató oktató-központ, egy multimédiás központ, valamint egy bevásárlóközpont.

A komplexum egészét egy sétányokkal, halastavakkal és tavacskákkal átszőtt parkerdő venné körbe. A Šibeniktől 15 kilométerre kialakítandó projekt össz-költségvetése mint egy száz millió euró.

A Krka Nemzeti Park belátható időn belül ily módon nem csupán a Skradini- és a Roški-zúgó, illetve a Visovaci-tó lenyűgöző szépségéről lenne nevezetes, hanem egy olyan nemzeti parkként híresülne el, melynek bejárata előtt egy különösképpen attraktív szállodai-turisztikai és sport-komplexum található.