Plitvicei-tavak - tudomány a természet szolgálatában

Megkezdték ugyan is egy bemutató-központ kialakítását, melyben az érdeklődők a filmektől és a fényképektől a kiállítási tárgyakig a legkülönfélébb érdekességekkel találkozhatnak. A központban a látogatók a legkorszerűbb multimédiás eszközök segítségével, tudományos, ám közérthető módon ismerkedhetnek meg a Plitvicei-tavak természeti jelenség földtani keletkezésével, alapvető biológiai jellegzetességeivel, a táj kissé eldugottabb kincseivel, illetve Horvátország ezen részének néprajzi jellegzetességeivel. A 18 millió kuna értékű projekt befejezése ez év novemberéig várható.

A Plitvicei-tavak a legrégebbi horvát nemzeti park, amely 1979-ben került fel az UNESCO Világörökségi listájára.

A Plitvicei-tavak szépsége és különlegessége messze földön híres, s a természet eme csodáját majd mindennap beválasztják a világ legszebb látványosságai közé. Nemrégiben például a CNN Travel a világ tíz legszebb tava közé választotta, a Nagy-zuhatagot pedig a világ harmadik legszebbjének kiáltották ki. A Hello magazin vízi édenként aposztrofálta a tórendszert, míg az amerikai LA Times nemrégiben tette közzé az Offbeat Traveler felhívását, amely arra buzdítja az olvasókat, hogy a Horvát Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóját ünnepeljék meg egy látogatással a legrégebbi horvát nemzeti parkba, melynek látványától az embernek „elakad a lélegzete”.

A lonelyplanet.com internetes oldalon a Plitvice a legszebb európai nemzeti parkok listáján szerepel. „Az erdőben elhelyezkedő 16 tóból táplálkozó, kissé hallucinogén vízesések a türkiz, a mentazöld, a kék és szürke színek orgiájával... Mindent egybe vetve - szemet gyönyörködtető látvány!” lelkendezik a turisztikai szakújság, hozzátéve, hogy a Plitvicei-tavakat télen is érdemes felkeresni.

A Plitvice szépségeinek a Yahoo Travel sem tudott ellenállni, amely az indiai Taj Mahal, az amerikai Grand Canyon, a francia versailles-i kastély, a perui Machu Picchu és a kínai nagy fal társaságában választotta be a világ tíz legszebb helye közé.