Rijekában és Pulában legalacsonyabbak a horvát lakásárak

"Nem tudom lehet-e ennél még rosszabb" - ezekkel a szavakkal jellemezte a pillanatnyi horvátországi ingatlanpiaci helyzetet Dubravko Ranilovic, a Horvát Gazdasági Kamarához tartozó ingatlanforgalmazási egyesület képviselője.

A rijekai Novi List című újság internetes kiadása szerint a gazdasági világválság kirobbanása óta a horvát ingatlanpiacon semmit sem javult a helyzet, sőt a svájci frank árfolyamának hektikus ingadozása, de még inkább szárnyalása és ennek nyomán a tőzsdei bizonytalanságok miatt a horvát vásárlók "kétszer is meggondolják vásároljanak-e ingatlant".

"A horvát ingatlanpiac, a nyugati országok piacaitól eltérően, az utóbbi két-három évben még nem tudott magához térni, így valószínűsíthető, hogy a válság legújabb hulláma már nem sokat ront tovább a helyzeten" - nyilatkozta Dubravko Ranilovic.

Az ingatlanszakértő adatai szerint "az utóbbi három esztendőben 30 százalékkal estek vissza Horvátországban az ingatlanvásárlások".  "2008 ősze óta évente 10-15 százalékos volt a visszaesés. Ennél is rosszabbak a mutatók az újonnan épült lakások esetében. A használt ingatlanok ára viszont nem zuhant annyira meredeken. A válság a horvát lakosságot a pénzügyi szektor által sújtja leginkább, mert csökkent az emberek vásárló ereje" - magyarázza Ranilovic.

A horvát adóhatóságok nem teljes adatai szerint 2007-ben körülbelül 60 ezer lakást értékesítettek, jelenleg viszont csupán körülbelül 40 ezret. Zágrábban ennél is nagyobb a visszaesés: 2007-ben még 23 ezer lakást értékesítettek, tavaly viszont már csak valamivel több mint 10 ezret.  Miközben az eladott lakások száma országosan körülbelül 30 százalékkal visszaesett, az otthonok ára mérsékeltebben esett: a lakások négyzetméterenkénti ára tízegynéhány százalékkal zuhant.

Az adria-parti városokban és településeken tavaly 5,5 százalékkal és 2009-ben is hasonló mértékben csökkent a lakások ára. Ennél jobban zuhant azoknak az ingatlanoknak az ára, amelyek nem valamely "felkapott helyen" épültek.

Domenico Devesconi, a centranekretnine.net internetes ingatlanportál vezetője szerint 15-17 ezerre becsülhető a túlkínálat a horvát lakáspiacon. A vásárlók oldaláról nézve az Adria partján a legkedvezőbb a helyzet Rijekában, ahol a lakások négyzetméterenkénti ára júliusban átlagosan 1.600 euró volt. Hasonló a helyzet Pulában is.

Rijekához viszonyítva kétszer drágábban lehet lakáshoz jutni Dubrovnikban, de Split sem sokkal olcsóbb: ott 2,5 ezer eurót kérnek egy négyzetméterért. Zadar is drágább egy kicsit, mint Rijeka: ott 1.800 eurót kóstál egy négyzetméter. Zadarban általában stabilak a lakáspiaci árak. A horvát Adrián a drága és fényűző ingatlanok eladási mutatója csökkent a legkevésbé.