Lovran – Fedezze fel a gesztenye világát!

A lovrani gesztenye (maruni) a világ legjobb minőségű gesztenyefajtái közé tartozik.

A Kvarner-öböl vidékének eme jellegzetes endemikus gesztenyefajtája a lovrani tengerészek jóvoltából idekerült távol-keleti és hazai gesztenye fajták keresztezéséből született meg. Mivel a lovraniak igen büszkék az ő gesztenyéjükre, októberben három hétvégét is e finomság ünneplésére szánnak. Lovranban, a közeli Lignjan és Dobreć falvakban is megrendezik a Marunada gesztenyefesztivált.

A Marunadán gesztenyéből, hagyományos sült gesztenyéből készült termékeket, illetve gesztenyés ételeket, valamint különféle édességeket, süteményeket és tortákat kínálnak a vendégeknek. A gesztenyés finomságokon felül a látogatók megkóstolhatják a helyi specialitást, a medica nevű mézespálinkát, illetve az újbort is.

A Lovranban megrendezésre kerülő központi fesztivál egész napos folklór programokkal, rezesbandák fellépésével és szórakoztató programokkal várja a vendégeket. A Marunadához sportprogram is tartozik, amely főként az Učka Természetparkot népszerűsítő sportágakat foglalja magában, úgy mint az Učka Mountain Trek, túrázás az Učkán, valamint a Lovrantól Lovranska Dragáig, illetve Liganjtól Dobrećig vezető hegyi kerékpáros expedíció. Lovranban ezen felül bocsaversenyt és veterán autós találkozót is rendeznek.

Az idei, immáron harmincnyolcadik Marunada október 14. és 30. között kerül megrendezésre.

Lovran egy gazdag és hosszú múltra visszatekintő, mint egy száz éves turisztikai tradícióval büszkélkedő település, amely Opatijával karöltve a nevezetes helyi riviéra legfontosabb üdülőhelye. Nevét a városkában és a környéken gazdagon termő babérlevélről (lovor) kapta. Lovran büszkén őrzi középkori városmagját.