Brijuni rivijera – turisztikai megaprojekt az Isztriai-félsziget partján

Az Isztriai-félsziget a nemrégiben meghirdetett „Brijuni Riviéra” nevű, 350 millió euró értékű projektnek köszönhetően a jövőben még erőteljesebb fejlődésnek indulhat.

A beruházás luxus hotelek, sportközpontok és kulturális szolgáltatások kialakítását foglalja magában az Isztriai-félsziget nyugati partjának 23 kilométeres szakaszán, átellenben a világhírű Brijuni szigetcsoporttal.

A horvát állam és Isztria megye által létrehozott Brijuni rivijera koncessziós vállalat adja bérbe a Brijunival szemközti területet, amely három helyet foglal magában, úgy mint a Sveta Katarina (Szt. Katalin)-sziget – Monumenti, a Pula területén lévő Hidrobaza, valamint a Fažanában lévő Pineta. Ezen területekre pályázatot írnak ki, és ez alapján adják ki a hotelek, apartmanok és a két hajósközpont építésére vonatkozó koncessziós megbízást. A nyertes pályázó 66 évre nyeri el a létesítmények üzemeltetési jogát. A befektetés értéke a várakozások szerint eléri a 2,5 milliárd kunát, azaz 350 millió eurót.

A Pulától nyolc kilométerre lévő Pineta nevű lokáción több négy- és öt-csillagos összesen 650 férőhelyet kínáló szálloda építését tervezik, sport- és szabadidős kínálattal.

A Hidrobaza lokáció Pula város északnyugati peremén helyezkedik el. Egyes elképzelések szerint itt öt vagy hat darab, összesen 1000 férőhelyet kínáló négycsillagos szálloda épülne, míg más tervek szerint egy három-négy csillagos szálloda és egy villákat kínáló turistafalu kerülne kialakításra.

A Sv. Katarina-sziget és a Monumenti a pulai kikötő északi részén található. Ezen a helyen a megfelelő kísérő szolgáltatásokkal felszerelt, összesen 600 férőhelyet kínáló két szabadidős célú kikötő és egy 1000 férőhelyes szárazkikötő, egy 200 ágyas négy vagy öt csillagos szálloda, valamint egy közösségi szolgáltatásokat és gasztronómiai központot is magában foglaló többfunkciós komplexum létrehozását tervezik.

A Brijuni rivijera projekttel a mediterrán térség egyik legelőkelőbb célpontjává kívánják fejleszteni az Isztriai-félszigetet.

A Brijuni szigeteket nem adják bérbe, de a tervek szerint a bérleti díjból a szigetcsoport kínálatának fejlesztésére is futja majd. A fejlesztés azonban nem új létesítmények kialakítását, hanem a már meglévő helyek lehető legmagasabb kategóriába történő emelését irányozza elő. A sziget Neptun, Istra és Karmen nevű három szállodáját, valamint három villáját – Lovorka, Primorka és Dubravka – a Brijuni Nemzeti Park társulás üzemelteti.

A Lovorka Villát tavaly újították fel, az év végéig kívánják befejezni a Neptun szálloda égisze alatt üzemelő Istra hotel mind a 30 szobájának a renoválása, illetve egy wellness-központ megépítését, melynek köszönhetően a szálloda megkapná a negyedik csillagot is. A többi hotel és villa felújítása az elkövetkező három évben várható.