Hidroplánjáratok a horvát szigetek között

A német European Coastal Airlines (ECA) első hidroplánjáratai a tervek szerint a jövő nyártól startolnának Splitből, Dubrovnikból, Šibenikből, Zadarból, Rijekából és Pulából a nagyobb horvát szigetekre.

Az adriai partmenti légi közlekedési projektnek köszönhetően Európa legmelegebb tengerének szigetei légi, szárazföldi és tengeri „országutak” hálózatával kerülnének összeköttetésbe a vén kontinenssel. A német és svájci befektetők a projekt első szakaszában legkevesebb 31 millió eurót kívánnak invesztálni a vízi légibázisok kiépítésébe, a repülőgépek vásárlásába, valamint egy megbízható partmenti légi szállító társaság létrehozásába.

Az ECA az első fázisban hat 19 üléses repülőgéppel Splitből és Dubrovnikból indítana járatokat Korčulára és Hvarra, Visre, Lastovora, illetve északabbra Šibenik, Zadar, Rijeka és Pula Mali Lošinj településsel, Rabbal és más szigetekkel kerülne összeköttetésbe. A repülők fel- és leszállására 30 tengeri kikötőt állítanának be. A projekt második szakaszában a szigetek az olasz Brindisi, Bari, Foggia, Ancona, Rimini, Ravenna, Bologna, Padova, Trieszt és Velence városokkal is összeköttetésbe kerülnének. Anconából Mali Lošinjig 32 percig tartana az út, míg Pescarából 42 perc alatt lehetne eljutni Visre.