Gorski kotar – A hegyi termények útja

Az Isztria, Hrvatsko Zagorje, és Horvátország más bortermő vidékeit jellemző borutak mintájára a Gorski kotar hegységben hozták létre a „Hegyi termények útját”, amely a hegyvidék őstermelőit hivatott népszerűsíteni.

Ezzel a projekttel tíz olyan házi termékeket előállító hely került fel az útvonalra, melyek számot tarthatnak a turisták érdeklődésére. Az útvonal minden látogatónak lehetőséget nyújt arra, hogy egyénileg, vagy szervezett túra keretében ismerkedjen meg a hegyvidéki termelőkkel, akik a hegyi termények megtermelésével és feldolgozásával foglalkoznak. Az egyes helyeken természetesen a termények vagy gyümölcskészítmények kóstolására és megvásárlására is van lehetőség. 

Így például Brod na Kupi-ban a Hegyi termények útjának látogatói almakészítményeket kóstolhatnak és kerámia dísztárgyakban gyönyörködhetnek, Čabarban körte- és almakészítmények, és házi tehéntejből készült sajtok várnak rájuk, míg Fužine térségében bogyósgyümölcsökből- hegyi levendulából- és gyógynövényekből készült termékeket kínálnak. Lokvében eredeti növényalapú itókákkal, míg Ravna Gorában, ahol a projekt fő információs pontja is megtalálható, házi likőrökkel várják az érdeklődőket.

A termelők saját „hegyi terményeiket” az azonos nevű, májustól október közepéig tartó programsorozaton is bemutatják, ahol a látogatókat a helyi gasztronómiai kínálat remekeit is felvonultató rekreációs-oktató jellegű rendezvényeken keresztül igyekeznek megismertetni az egyes termények gyógyhatásával. Oktató sétákat, illetve az egyes állomáshelyek és a hegyi termények előállításával és feldolgozásával foglalkozó családi gazdaságok megismerését célzó programokat is szerveznek.

A Hegyi termények útja összes állomásának van saját kiállító-értékesítő helyisége. A helyi termelők többsége azon töri a fejét, hogy érdemes lenne kóstolóhelyeket és a hegyi vidék tradicionális értékeivel és jellegzetességeivel összhangban kialakított szálláshelyeket magában foglaló falusi turisztikai kínálatot is kialakítani.