Új hotellel bővül Makarska kínálata

1983 óta, a Meteor nevű hotel megnyitása óta először húznak fel nagy szállodát a magyar turisták által is kedvelt partszakaszon. A befektető, a Romana Kft. 4,037 millió kuna hozzájárulást fizetett ki a helyi önkormányzatnak, és az építési területen gőzerővel folynak a munkálatok.

A komplexum, amelyet a cég a Biloševac nevű strandon húz fel, magában foglal egy négycsillagos szállodát (a neve a cég neve után Romana lesz) 250 szobával, 60 apartmant, és 17 kereskedelmi célú ingatland a strandon.

A turizmus szempontjából is fontos létesítmény a munkahelyteremtésből is kiveszi a részét, 150 embert tartósan foglalkoztatnak majd, szezonban viszont az ezret is elérheti majd a létszám – számolt be róla a Slobodna Dalmacija nevű dalmát napilap.

A hírek szerint nyárra befejeződhet a kivitelezés, és 2013 húsvétjára meg is nyithatja kapuit a szálloda.  

Már a vendégekről is gondoskodtak

Azt, hogy az ütemterv szerint haladnak, az is bizonyítja, hogy a legnevesebb utazásszervezőkkel (például a skandináv Apollo-val) is aláírták az előszerződéseket. – A beruházás értéke 50 millió euró, melyhez a Horvát Fejlesztési Banktól (HBOR) igényeltünkk fejlesztési forrásokat – mondta el Marinko Sulić, a Romana Kft. többségi tulajdonosa.

A Makarska nyugati részén található Biloševac új szállodájának építése több okból is igen fontos lépés a turisztikai övezet életében. Már a 60-as években is voltak törekvések arra, hogy Dubrovnik legdélebbi városrészének, Babin Kuknak a kiépítése helyett inkább erre a makarskai tengerpartra összpontosuljanak a beruházások. Akkor azonban a politika közbeszólt, és Dubrovniknak jutott pénz – no és persze a vele járó gazdasági növekedés. Meg kell jegyezni azt is, hogy az utóbbi időben nem pörgött olyan magas hatásfokon a turizmus e partszakaszon, mint korábban, vagyis úgy tűnik, van perspektíva a szállodaépítésben.

Nem utolsósorban pedig Biloševac visszanyerheti „tisztaságát”, ha sikerül az új komplexummal pozitív képpel a fókuszba kerülnie. Az elmúlt évtizedben ugyanis többnyire csak viták, botrányok, bírósági ügyek kapcsán (kisebb szállodák tulajdonoscseréi körül nem voltak rendben a papírok) lehetett hallani róla, s ez egyértelműen nem kedvezett a turizmusnak sem. Most azonban sínre kerültek a dolgok, legalábbis a helyiek nagyon bíznak benne. Nem különben mi, turisták...