Eladó egy sziget a horvát Adrián

Most kb. 538 millió forintnak megfelelő összegből bárkinek saját szigete lehet festői környezetben, Horvátországban.

Csend és nyugalom, egy saját kis szigeten az Adrián – ez talán sok olvasónk vágya. Akinek van 14 millió horvát kunája (kb. 538 millió forint), az akár valóra is válthatja álmait. A Gornja Aba nevű kis szigetet ugyanis eladásra kínálják tulajdonosai – adta hírül a horvát Slobodna Dalmacija nevű napilap.

Gornja Aba a zadari szigetvilágban található, Kornati és Dugi Otok között. A piciny sziget jelenleg Željko, Luka and Tena Tomljenović tulajdona, akik pár évvel ezelőtt vásárolták meg, most pedig 10 eurós négyzetméterenkénti áron kínálják megvételre. Bár az elővásárlási jog a horvát államot, valamint a helyi önkormányzatot illetné meg, ám Zadar megye és Sali önkormányzata (ahová a sziget közigazgatásilag tartozik) nem rendelkezik a kért összeggel. Nagy a valószínűsége tehát, hogy Gornja Aba magánkézbe kerül majd.

A sziget egyébként a Telašćica Természeti Park (Park prirode Telašćica) területéhez tartozik, de ez ne ijessze meg a leendő érdeklődőket. – A parknak jelenleg nincs érvényes területrendezési terve, vagyis nincsenek különösebb előírások arra vonatkozólag, hogy mit lehet építeni a területén. Gornja Aba esetében ugyanazok a feltételek a mérvadóak, mint Horvátország egyéb szigetein – mondta el Božidar Puhov, a park igazgatója.


Nyaraló helyett egy egész szigetet

Az Adrián és a Földközi-tenger térségében ma már nem számít szokatlan dolognak, ha egy szigetet értékesítenek. A tehetősebbek így biztosíthatják maguknak a zavartalan pihenést és csendet, amit egy-egy turistáktól hemzsegő, népszerű partszakaszon nem találhatnának meg. A budvai riviéria egyik „sztárjának” számító montenegrói Sveti Nikola sziget már többször is kalapács alá került, 2010-ben pedig Törökországban is eladásra kínáltak három szigetet.