Kanadából Horvátországba ért a palackposta – 28 év után

Körülbelül 8000 kilométeres utat tett meg egy palackba zárt levél 28 év alatt.

Kissé meglepődött a 23 éves horvát szörfös, Matea Medak Rezic, amikor a Dubrovnikhoz közeli kedvenc tengerpartját tisztította meg a partra vetett vagy csak ott hagyott szeméttől. A parton talált üveget is már majdnem a szemét közé hajította, amikor valami furcsát vett észre a palack belsejében. Amikor kibontotta a palackot, egy átázott papír került elő belőle, de a szöveg még olvasható volt a nedves papíron.

Az angol nyelvű szöveg szerint a levelet egy bizonyos Jonathan küldte el még 1985-ben a kanadai Nova Scotia partjainál, és egy bizonyos Mary-hez szólt, akivel így szeretett volna levelezni. (Az eredeti angol szöveg: "Mary, you really are a great person. I hope we can keep in correspondence. I said I would write. Your friend always, Jonathon, Nova Scotia, 1985")

Ha a levelet tényleg Nova Scotia partjainál dobták a tengerbe, akkor egyes újságok számításai szerint közel 8000 kilométeres utat tehetett meg, amíg a Dubrovnik melletti Neretva partján. A palackot megtaláló horvát fiatalember Facebook oldalán tette közzé a levelet, remélve, hogy fény derülhet arra, hogy mi lett a feladóval és a címzettel.