A tenger mellett a Vrana-tóra is épít a horvátországi Biograd

A sós Adriai-tenger mellett az édesvízű Vrana-tó is népszerű lehet a turisták körében.

A jelentős részben az adriai-tengeri hajózásra támaszkodó vendégforgalma mellett a Vrana-tó, Horvátország legnagyobb édesvizű tavának természeti értékeire is alapozza turisztikai kínálatát Biograd na moru, az egykori Tengerfehérvár, amely hasonló nevű magyar történelmi testvérvárosaival is kapcsolatot tart.

Az alig 6 ezer lakosú tengerparti városban 12 ezer férőhelyet kínálnak a vendégeknek. A városban 11 szálloda, 8 kemping és mintegy 4 ezer magánszállás kínál ellátást, de nyárra elkészül a Crvena Luka-i városrészben újabb 600 férőhelyet kínáló olasz tulajdonú szálloda felújítása - mondta el a biogradi idegenforgalmi szervezet vezetője az adriai városban az MTI tudósítójának.

Ivo Eskinja hozzátette: tavaly 180 ezer vendég látogatott a városba, ahol 1,1 millió éjszakát töltöttek, a vendégszámot illetően ezzel a harmadik leglátogatottabb település a térségében Zadar és Vir után. A vendégforgalom 3, a vendégéjszakák száma 6 százalékkal emelkedett, a mintegy 5,2 ezer magyar vendég és az általuk eltöltött 30,4 ezer vendégéjszaka szinte azonos a 2011-es adatokkal. A turisztikai szakember hozzátette, hogy még az 1970-es években a városban megnyílt jachtkikötővel indult el az országban a hajós turizmus, s a két mostani, összesen 900 hajót befogadó kikötő révén ma Biograd a harmadik legjelentősebb szereplő a horvát partok mentén. A kikötőben magyar tulajdonú cégeknek is vannak érdekeltségei, a legjelentősebb egy 40 hajóból álló flottát üzemeltető vállalkozás.

A hajdani Tengerfehérvár - ahol egykor Könyves Kálmánt horvát királlyá koronázták - szoros kapcsolatokat ápol külföldi településekkel, összesen 32 testvérvárosa van. Ezen túlmenően néhány éve létrehozták az egykori magyar Fehérvár nevű városok közösségét, amelyben Székesfehérvár és Gyulafehérvár már résztvevő, és szeretnék kiépíteni a kapcsolatot a történelmi Nándorfehérvárral, vagyis Belgráddal is.

Ivo Eskinja kifejtette, hogy Biograd turisztikai kínálata meglehetősen sokszínű, számtalan fesztivállal, természeti kinccsel és érdekességekkel vonzzák a vendégeket. A város előtti tengeri csatornában 33 kisebb-nagyobb sziget található, köztük a részben magántulajdonban lévő apró Bisage, amely szív alakjáról lett nevezetes.

A tengerparttól mindössze 800 méterre elterülő Vrana-tó - Horvátország legnagyobb édesvizű tava - ugyancsak egyre népszerűbb turisztikai célpont. A madártani rezervátumként nyilvántartott természetvédelmi területet a közeli Kamenjak-hegyen nemrég épített kilátóból lehet felülről is megcsodálni.

A turisztikai vezető az MTI tudósítójának a helyszínen bemutatta: a 250 méter magas hegycsúcs sziklatengerében látogatóközpontot, növénybemutató tanösvényt és pihenőhelyet alakítottak ki, ahonnan tiszta időben a Vrana-tóra és a biogradi csatorna szigeteire nyílik kilátás. A gyalog, kerékpárral vagy autóval megközelíthető hegycsúcs vallási zarándokhely is, kálvária mutatja az utat, amelynek végén egy 57 méter mély szurdokra épült emlékkápolna áll.