Horvát csatlakozás - Letenyén éjféltől gyorsabb lesz a határátlépés

Molnár József a letenyei közúti határátkelőn tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a leginkább érezhető változás az, hogy a vámvizsgálat megszűnése és a rendőrök közös ellenőrzése bevezetésével már nem négyszer, csupán egy alkalommal kell átadniuk az irataikat az utazóknak.

Az évente mintegy 2,5 millió utast átléptető két letenyei átkelő közül a közúti esetében a horvát oldalra, Muracsányba (Gorican) költöznek át a magyar rendőrök, az autópálya-átkelőn viszont továbbra is magyar területen folyik majd az átléptetés.

Letenye, MTI Fotó: Varga György

Az autópályán a jelenleg is használt ellenőrzési ponton a magyar és a horvát rendőrök közösen nézik át az iratokat. A közúti átkelőn hamarosan elbontják az útlevélvizsgáló fülkéket, a több évtizede emelt régi épületeket pedig már el is hagyták a rendőrök, akik a Mura-híd túloldalán, a horvát rendőrség muracsányi épületében kaptak elhelyezést.

A rendőrkapitány hozzátette: a közös feladatellátás előnye az is, hogy az autópályán nyaranta tapasztalható torlódások idején gyorsabban és rugalmasabban tudnak intézkedni a régi átkelőre való átterelésről. Az pedig változatlan marad, hogy a kamionok kizárólag a régi átkelőn, a buszok pedig csakis az autópályán léphetik át a határt.

Péter Gábor, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője az MTI kérdésére elmondta: a letenyei átkelőkön egy évben mintegy 2,5 millió utas lépi át a határt. A forgalom túlnyomó többségét, 60-65 százalékát a három nyári hónapban regisztrálják.

Éves adatok alapján az átlépő utasok többsége, mintegy 30-35 százaléka horvát, akik magyarországi birtokaik miatt hetente akár többször is megfordulnak. A magyarok az utasforgalom 20-25 százalékát adják. A leginkább a tengerparti nyaralások miatt élénk nemzetközi forgalomban többségében lengyel, cseh, szlovák, román, valamint orosz és ukrán utazók használják a két letenyei határátkelőt.