Negatív horvát július: eddig 340.000-rel kevesebb külföldi

Bár páran már elkezdték, de azért még korai kongatni a vészharangokat. Az tény, hogy a horvát turizmus egyik legérzékenyebb pontját érintette a júliusi első két hétvége negatív adata. A külföldi turisták 85-90 százaléka autón érkezik az országba, és a horvát RTL szerint most az ő számuk csökkent 340 ezerrel az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva.

A kevesebb határátlépőre nehéz magyarázatot találni, legalábbis ezzel még senki sem szolgált a horvát médiában. Az előző hétvégéken a belépő turisták csak kisebb fennakadásokat okoztak a határokon, de ezt sokan az egyszerűsített útlevélkezelésnek tudták be, most kiderült, hogy kevesebb turistával is volt dolguk a határőröknek.

Letenye, MTI Fotó: Varga György

A kevesebb turista kevesebb autót is jelentett, amely az autópálya díjbevételekben látszódott meg az elmúlt két hétvégén. Közel negyvenezerrel kevesebb befizetés érkezett a fizetőkapuknál, amely 2 millió kunával kevesebb bevételt jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Bár még korai messzemenő következtetéseket levonni, de az biztos, hogy ezek a kedvezőtlen adatok nehezen fogják kompenzálni az elbénázott vízumkiadással elvesztett orosz turistákat.