Jobban kell figyelni a horvát benzinkutaknál

Véget ért a központi szabályozás, egyelőre nehéz lesz követni, hogy Horvátországban hol és menyibe kerül a benzin.

Február 20-án véget ért a kiszámíthatóság a horvát benzinkutakon. A helyzet eddig nagyon egyszerű volt. Horvátországban az illetékes minisztérium kéthetente közzétette, hogy mennyibe kerülhet a benzin, ez volt a maximális ár, ennél csak olcsóbban adhatták az olajtársaságok. Az autópálya mellett található kutaknál – nyári szezonban – néhány lipával drágábban mérték az üzemanyagot, de a tapasztalatok szerint nem volt nagy különbség két horvát benzinkút árai között. Ez a központilag szabályozott világ ért véget februárban, és a horvátok áttértek a szabadpiaci versenyre.

Az új rendszer lényege, hogy most mostantól az olajtársaságok a saját hatáskörükben döntenek a benzin (és természetesen a többi üzemanyagfajta) áráról. Az eddigi kétheti változás helyett akár naponta többször is változtathatják az árakat, ha úgy akarják. Az új rendszer azt sugallja, hogy a piaci verseny lép érvénybe és a társaságok majd olcsóbb ajánlataikkal fognak versenyezni az autósok kegyeiért. A gond az, hogy az első tapasztalatok nem igazán ezt mutatják.

A múlt: eltűntek a közös árak, de a Shell is (Kép: www.novilist.hr)

Az olajtársaságok nem kötelesek a honapjaikon tájékoztatást adni az áraikról, amelyet az összes Horvátországban tevékenykedő olajtársaság ki is használ. Február 20. óta az INA sem publikálja az árait. A különböző olajtársaságok árainak összehasonlítása az interneten jelenleg lehetetlen. Sőt nagyon sok panasz érkezik arra is, hogy a benzinkutak bejáratainál megszokott tájékoztatók, amely nagy számokkal mutatja a benzin árát, is eltűntek. Sok helyen csak akkor tudjuk meg, hogy mennyi a benzin, ha már ott állunk a kút előtt. Erre mondják a benzinkutak, hogy ők telefonon szívesen közlik mindenkivel az aktuális információkat…

A február 20-i árakhoz képest már most látszik az áremelkedés. A 95-ös benzin utolsó hatósági ára 10,29 kuna volt. Március közepén három isztriai kútnál már ennél jóval drágábban árulták. (Euro-Petrol: 10,41, - Ina 10,54, - Tifon: 10,59 kuna)

A piaci nyitás miatt egyre nagyobb árkülönbségek alakulnak ki benzinkutak között, így most nagyon sokat ér a helyismeret és a tapasztalat. A horvátok is csak most ocsúdnak. A magyarhoz hasonló oldalak, fórumok csak most szerveződnek. Az elmúlt hetekben jelentek meg az első okostelefonra készített alkalmazások, amelyekkel egy környék benzinkútjainak az árait lehet összehasonlítani.

Lassan kisebb-nagyobb árkülönbségek alakulnak ki a benzinkutak között. Várhatóan az autópálya melletti és a tengerparti kutak mostantól az átlagos ár (ha ilyet egyáltalán valaki ki tud egyáltalán számolni) felett kínálják majd a benzint.

Sokan bíznak benne, hogy a főszezon kezdetére javul a helyzet és legalább megbízható információt lehet majd szerezni. A magyar autósoknak ez az árképzés, a kutak közötti árkülönbség nem lesz meglepetés, de az információ és a kitáblázás hiánya bosszantó lehet majd.