Szívszorító: kiirtották a fákat a Galesnjak-szigeten

Érintetlen szépségében hódította meg a világot, most egy befektetés miatt lecsupaszították a szív alakú szigetet.

Az öt évvel ezelőtti a tervek még úgy szóltak, hogy kizárólag Valentin-napon megnyitják a szigetet a látogatók előtt, akik február 14-én romantikus sétát tehetnek a szív alakú helyen, s élvezhetik annak érintetlen szépségét. Azóta – ahogyan mondani szokás – nagyot fordult a világ. Tavaly ugyanis két széles sávban kiirtották az ősfás erdőt a szigeten, alaposan megváltoztatva ezzel annak természetes báját. Nézze meg ide kattintva a sziget metamorfózisát!

A sziget tulajdonosa, Tonci Juresko újságírói kérdésekre elmondta, azért irtotta ki a fákat a területet, mert helyükön olajfaliget telepítését tervezi. – A beruházás nyomán csodálatos, romantikus esküvői desztinációvá válhat majd a hely, sőt tervbe van véve egy kápolna építése, valamint a móló felújítása is, amit 80 évvel ezelőtt nagyapám épített – tudatta a férfi a Jutarnji List című horvát napilappal. Hozzátette: korábban már szeretett volna esküvőket szervezni a helyszínre, de akkor az ősfás környezet miatt ez lehetetlen volt, az évi egyszer meghirdetett Bálint-napi túrák pedig nem voltak túl nyereségesek.

Szomorú. Így fest most a sziget felülnézetből (kép: index.hr)

Tonci Juresko igyekezett hangsúlyozni, hogy a projekt végével újra kizöldül a most csupasz terület, és a földről vagy a levegőből egyaránt jó fotókat készíthetnek majd az ide érkezők.

Az új, nagyszabású tervekhez viszont jócskán át kell szabni a Galesnjak „eredeti arcát”, hiszen a szigetet sziklás tengerpart veszi körül, ami nem feltétlenül a legalkalmasabb terep az esküvői ruhában lépkedő menyasszony bevonulásához. Úgy tűnik, a hely érintetlensége ezzel végképp a múlté, hiszen már idén, a szerelmesek ünnepén is úgy festett a párnyi sziget, mint egy megsebzett, ragtapaszokkal ápolt szív…