Ismét járható a beázott horvát alagút

Kilenc hónappal átadása után már másodszor kellett javítani a Szent Illés (Sveti Ilija) alagutat.

Tavaly júliusban mi is beszámoltunk róla, hogy szinte titokban adták át az ország egyik legfontosabb alagútját. A tengerparti Makarska és a hátország közötti közlekedést jelentősen lerövidítő alagút átadását már sokan várták, főként a helybeliek. Ahogy az alábbi videóból kiderül, azóta már kétszer kellett lezárni, mert valamit javítani kellett rajta és van akinek a lezárás 300 kilométeres kerülőt jelent.

Legutóbb március 31-én zárták le az alagutat. Ezúttal a betonburkolatot kellett kicserélni a sok esőnek köszönhetően. Az alagút vízelvezető rendszere nem bírta a lezúduló esővizet, gyakran szivattyúzni is kellett a vizet az alagútból. A karbantartók szerint a vízelvezető rendszert most átalakították. A közel kéthetes leállást kihasználták és egyéb karbantartási munkákat is elvégeztek.

Az alagutat április 14-én, hétfőn adták vissza a forgalomnak. Az alagút kezelője szerint a tavaly júliusi átadása óta körülbelül 700 ezer gépjármű haladt át az alagúton, és ebből 11 millió (ÁFA nélkül) bevételre tettek szert.