Még mindig rejt háborús bombákat a horvát föld

Tizenkilenc évvel a háború után még mindig körülbelül 610 négyzetkilométernyi részt nem tisztítottak meg.

A szomorú hír, hogy a jelenlegi Horvátország területén 1991 és 2014 között összesen 1987 balesetet okoztak a földben maradt háborús bombák vagy aknák. A balesetekben 511-en vesztették az életüket. A kormány tájékoztatása szerint eddig 446 millió négyzetmétert vizsgáltak át és tisztítottak meg háborús bombáktól. Az eddigi munkálatok 4,2 milliárd kunába kerültek a mindenkori horvát kormánynak.

A munkálatok a jövőben is folytatódnak, hiszen körülbelül 611 millió négyzetméternyi (611 négyzetkilométer) terület maradt, ahol a szakértők szerint lehet még háborús bomba. Ennek a területnek a nagy része, 67%-a erdő. A fennmaradó terület 19%-a mezőgazdasági, megművelhető terület. A minisztérium számításai szerint, ha ez a rész biztonságos lenne, akkor itt 50 ezer tonna búzát vagy 70 ezer tonna kukoricát vagy 174 ezer tonna burgonyát vagy 35 ezer tonna napraforgót lehetne termelni évente. 

Az aknamentesítés nagyon veszélyes folyamat. Az eddigi munkálatok folyamán 68 tűzszerész vesztette az életét munka közben. 

Azt feltétlenül említsük meg, hogy az ország ebből a szempontból teljesen biztonságos, a turistákat nem fenyegeti semmilyen veszély.

Szöveg és kép: Glas Slavonije