Horvátország versenybe száll a “Világ legjobb borvidéke” címért

Az olvasók 2014. augusztus 4-ig szavazhatnak, augusztus 6-án pedig eredményhirdetés lesz. A jelölt országok között van pl. Franciaország, Olaszország, Portugália, Ausztrália, Spanyolország, Chile, Kalifornia és Dél-Afrika.
Horvátországban a bortermelés gyökerei az ókorig nyúlnak vissza, területén a szőlőtőkék ültetését, gondozását a rómaiak honosították meg. A szőlőtermesztés és borkészítés kultúrája azóta a mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazatává fejlődött.

Borfajták széles választékával rendelkezik, amelyekből 900 ellenőrzött földrajzi eredetű. Különlegességük abban (is) rejlik, hogy Horvátország területén megtalálható minden típusú (összesen 5) szőlőtermő övezet (összehasonlításképpen Franciaországnak 4 van). Az északi tájakat a friss, könnyedebb, illatos, aromás borok jellemzik (graševina, rajnai rizling, tramini, chardonnay) a déli régiókban pedig az erős, édes, testes borfajtákat állítják elő (pinot noir, portugieser, cabernet franc, canernet sauvignon).

Bár a kiváló magyar borok is felvehetnék a versenyt egy ilyen megmérettetésben, kívánjunk most sok szerencsét szomszédunknak és ha arra járunk, feltétlenül kóstoljunk meg néhányat ezekből a dionüszoszi nedűkből!

Kép és szöveg: Regional Express