Június 15. az új határidő a Trogir és Čiovo közötti új hídra

Tavaly októberre kellett volna elkészülnie az új hídnak, de késésben vannak. Megígérték, hogy a turisztikai szezonra átadják.

Lassan egy évvel ezelőtt számoltunk be róla, hogy épül a várva-várt új híd Trogir és a Čiovo sziget között. Az új híddal sokkal könnyebben megközelíthetővé válnának a szigeten található szállások főszezonban, kikerülve a gyakran órákig tartó dugókat.

Az új hidat októberre ígérték, szívesen beszámoltunk volna az átadásáról, de nem rajtunk múlt.

Változatosabbnál változatosabb okokat lehetett olvasni a horvát sajtóban a késés okairól. Először is az időjárás: a gyakori esőzések és az erős szélviharok miatt késett a munka.

Aztán arról is cikkeztek, hogy rosszul tervezték meg a hidat, vagyis két méterrel alacsonyabban. Itt az jelentette a gondot, hogy a trogiri oldalról számított első négy tartóoszlop feletti rész túl közel van a tenger felszínéhez. A szokásos vízszintemelkedéssel és kisebb viharokkal számolva esélyesnek tűnt, hogy a tengervíz felcsap a hídra és elárasztja annak a később megépítendő sétányát.

Gondot jelentett, hogy a régióban gyártott acélszerkezeti elemek nem érkeztek meg idejében, így nem lehetett őket beépíteni a hídba.

Így néz ki az építkezés három hónappal az átadás előtt

Decemberben összeültek az illetékesek, és az építők letették a nagy esküt: 2017. június 15-re mindenképpen elkészül a híd.

A munka nagy elánnal folytatódik, azonban március elején azzal foglalkozott a helyi sajtó, hogy a munkasásokat már hónapok óta nem fizették ki, és sztrájkra készülnek, amely szintén nem jó hír a júniusi átadás szempontjából.

A befejezés mellett az egyik legfontosabb szempont, hogy javarészt uniós pénzekből épül. A teljes költség, 207 millió kuna (kb. 8,6 milliárd forint) 85%-át az unió állja. Az építkezés egyfajta próba Horvátország számára, hogyan tudja felhasználni az uniós pénzeket, ezért is fontos lenne egy sikeres bemutatkozó nagy projekt.

A hídhoz a trogiri oldalon egy kb. 2 kilométer hosszú út is készül. Az ígéretek szerint május elejére pedig elkészülnek a Trogir és Split közötti úttal is. Ez egy hosszabb, gyorsforgalmi út első szakasza, amelyet már Omišig is előkészítettek. Erről a déli üdülőhelyek felé tervezett útról is hamarosan írunk.