Krka vízesés: már csak 10 ezer látogatót engednek be egyszerre

Újabb horvát turisztikai látványosság lett a népszerűségének áldozata. Dubrovnik után a Krka Nemzeti Park is korlátozza a beengedhető vendégek számát.

Az már eldőlt, hogy idén nyáron Dubrovnik óvárosában egyszerre csak nyolcezren tartózkodhatnak. Erről már korábban írtunk. Most azt is bejelentették, hogy a Krka Nemzeti Park híres vízesésének közelében egyidőben maximum 10 ezer turistát fogadhatnak.

A Skradinski buk a Nemzeti Park legnagyobb és a világ egyik legszebb vízesése. A vízesés aljában található kristálytiszta tó kedvelt fürdőhely. Nyáron hajóval könnyen megközelíthető a közeli Skradinból. Egész évben pedig sétával a fenti bejárattól.

Az intézkedés pontos megvalósításáról további részleteket még nem tudunk. A Nemzeti Park közleménye szerint figyelni fognak arra, hogy 10 ezernél egyszerre többen ne tartózkodjak a vízesés területén. Amennyiben ezt a számot elérik, akkor a látogatókat a nemzeti park egyéb területeire (pl. más vízesésekhez) irányítják át, vagy türelmesen meg kell várni, amíg csökken a zsúfoltság a vízesés környékén. A látogatókat mindkét bejáratnál informálják arról, hogy jelenleg hányan tartózkodnak a vízesésnél, amely segítség lehet a jegyvásárlásnál. 

Dubrovnik után tehát a Krka Nemzeti Park is meghozta ezt a döntést. Az utóbbi időben hasonló gondokról, a természetet károsító és terhelő zsúfoltságról lehetett olvasni a Plitvicei Nemzeti Parkkal kapcsolatban is. Ott még nem vezetettek be korlátozást.