Horvát erdőtüzek: vészhelyzet Split és Omis között

Az elmúlt 24 órában számos helyen gyulladt ki az erdő Dalmáciában, legveszélyesebb a helyzet Split közelében.
Kép: slobodnadalmacija.hr


Röviddel éjfél után tűz ütött ki Tugare település mellett, Omis közelében. A tűz még éjszaka, az erős szél hatására Split irányába terjedt tovább. Tugare lakóit hajnal ötkor evakuálták otthonaikból. A helyiek fákat vágnak ki, hogy megakadályozzák a tűz továbbterjedését. További erdőtüzekről is érkezett bejelentés, ahogy ezt a lenti térkép mutatja.

20170717tuzek

Sitno Gorje és Sitno Donje településeken már több ház leégett. Az utóbbi település víz és áram nélkül maradt, olajfaültetvények váltak hamuvá. Srinjine településen egy óvoda égett le. A tűz a település házai közé is bejutott.

Már halálos áldozata is van a tűznek. A hírek szerint egy idős, helyi lakos szívinfarktust kapott, amint látta, hogy a tűz felégeti olajfáit, amelyeket saját kezével telepített az előző években.

A helyzet továbbra is kritikus. A tűzoltóknak állandóan változtatniuk kell helyzetüket, attól függően hol a legveszélyesebb a helyzet. Számos tűzoltó megsérült a mentés során.

A legrosszabb hír, hogy az oltásban részt vevő hatalmas Canadair repülők kb. 15 óráig nem tudnak felszállni az erős szél miatt. Ezek a repülők repülnek a tenger fölé, ahol vizet vételeznek, és azzal oltják a tüzet. Ezeket a repülőket Hvar felé küldték, ahol szintén ég a tűz.

15 óra után a szél lecsendesedett és jelenleg kettő, de hamarosan három repülő segít az oltásban. Split környékén.

A tűz nagyságára jellemző, hogy a NASA világűrből készített felvételein is tisztán látszik a füst Split közelében.