Pelješac: három év múlva elkészülhet a híd

Hétfőn Dubrovnikban aláírták a Pelješac-híd megépítéséről szóló szerződést. Határidő: 36 hónap.

 

Már számos esetben írtunk erről az építkezésről és eddigi sorsáról. A híd megépítésének elsődleges oka, hogy a dél-dalmát területeket, Dubrovnik és környékét, északról csak a beékelődő boszniai területeken át lehet csak megközelíteni. A délnek tartó autópálya úgy érné el Dubrovnikot, hogy Boszniát kikerülve, a horvát szárazföld és a Pelješac-félsziget déli része között híd épülne, majd onnan horvát földön épülne tovább az autópálya.

A terv már szinte egyidős Horvátország függetlenségével. A rengeteg pénzbe kerülő híd földmunkálatait már 2007-ben megkezdték a Sanader kormány alatt. Majd 2009-ben a Kosor kormányzat a gazdasági válság miatt leállította az építkezést. A Milovanovic kormányzat (2011-2016) sem folytatta az építkezést. A folytatáshoz jól jött az uniós pénzügyi segítség.

A híd megépítésére kiírt tendert egy kínai vállalkozás nyerte meg januárban egy osztrák és egy török pályázó előtt. Az osztrákok (Strabag) több helyen is megtámadták az eredményt, de az eddig lezárult eljárásokban a panaszaikat elutasították.

Hétfőn aláírták a szerződést a horvát minisztérium és a kínai építkezők között. A kínaiak a legolcsóbb árral nyertek, 2,08 milliárd kunáért (kb. 88 milliárd forintért) építik meg a hidat és a hozzávezető útszakaszokat. Az unió elég gálánsan támogatja Európa egyik leghosszabb hídjának megépítését, a költségek 85%-át állják.

Ha valóban elkészül három éven belül, akkor 2,4 kilométer hosszú hídon, 55 méterrel a tengerszint felett autózhatunk majd át a négysávos hídon.