Június áprilisban! Már 21 fokos az Adria Horvátországban!

Az április végi időjárás igazából júniusra jellemző meleget hoz(ott) Horvátországban, és a tenger hőmérséklete is eszerint alakul. 

 A hivatalos (DHMZ) vasárnapi tengervíz hőmérsékleteket tanulmányozva, azt láthatjuk, hogy egy-két kivétellel szinte mindenhol 20 fok közelében alakul a hőmérséklet, számos hegyen már el is érte a 20 fokos határt, vagy meg is haladta. Ne felejtsük el, hogy ezek a hivatalos adatok, amelyeket mindenhol hasonló módszerrel mérnek. Vagyis olyan helyen, ahol a víz legalább 180 cm mély, és a felső 30 centiméteren mérik a hőmérsékletet. Ezért fordulhat elő, hogy sekélyebb öblök, vagy "dagonyázók" ennél is melegebbek lehetnek. 

A Horvát Meteorológiai Intézet (DHMZ) vasárnapi mérései:

20180429adria vizhomerseklet

(A 14 órakor mért 28 fokos vízhőmérséklet Dubrovnikban nem lenne rossz, de valószínűleg elírás)

Az idei április eddig számos hőmérsékleti rekordot megdöntött, így valószínűleg az eddigi legmelegebb horvát áprilisként zár. Először Dubrovnikban dőlt meg közel 4 fokkal az áprilisi országos rekord és mértek 30,2 fokot. Április 21-én Sibenikben 29,5 fokot, Zadarban 26,5 fokot mértek. Előbbi 18 éves, utóbbi 66 éves helyi rekordot döntött meg. Szintén 1952-ben mérték az eddigi abszolút árpilisi rekordot Kninben, 29,2 fokkal. Ez dőlt meg most szombaton 29,6 fokkal!

Cres sziget strandja tegnap (Kép: Cres Idegenforgalmi Közösség)

 

Néhány ismertebb tengerparti településen, pl. Rab, Rijeka vagy Mali Lošinj csak néhány tizeden múlt az április rekord. 

A fővárosban, Zágrábban több mérőállomás is üzemel. Zágráb-Makszimir állomáson "csak" napi rekordok dőltek meg, pl. április 22-én és 23-án 28, illetve 28,5 fokot mértek. Egy másik állomáson, Zágráb-Grič, a napi átlaghőmérséklet dőlt meg. Itt már 156 éve rögzítik a meteorológiai adatokat, de áprilisban még sosem fordult elő 22,8 fokos középhőmérséklet, ezzel a 2013-as áprilisi csúcs dőlt meg. 

Akik a hosszú hétvégére a horvát tengerpartot választották, időjárás szempontjából jól döntöttek, hiszen a nyárias meleg lassan elmúlik, a következő hétre csökken a hőmérséklet és végre tavasz lesz. 

Az aktuális, napközben kétóránként frissülő adatokat itt lehet megtekinteni