Krka: korlátozzák a fürdőzést a vízesés előtt

Újabb megszorító intézkedéseket vezetnek be idén a Krka Nemzeti Parkban. A híres vízesés alatti fürdőzést tiltják be, illetve korlátozzák az időjárási viszonyoktól függően.

Ma jelentették be, hogy a népszerű vízesés (Skradinski buk) alatti részen június 1. és szeptember 30. között csak korlátozottan lehet fürödni. A hivatalos bejelentés ugyan nem tiltja meg szó szerint a fürdőzést, hanem "az időjárási körülményektől, valamint a vízállástól teszi függővé".

Ezzel a korlátozással kissé nehézkes lesz megszervezni a látogatást azoknak, akik fürdéssel szeretnék összekapcsolni a park meglátogatását. Arról még nincs információnk, hogy a tiltásról milyen módon adnak előzetes információt az odalátogatóknak.

Számos fénykép készült a hídon állva, háttérben, balra a vízeséssel. Az új rendelet megtiltja a hídtól jobbra eső részen a fürdőzést, ide fából készült kerítést építenek "a látogatók fokozott biztonsága érdekében" - szerepel a hivatalos közleményben. Fürdeni, a fenti megfelelő feltételek esetén, a vízesés alatti bólyák és a híd közötti részen szabad.

Az intézkedés célja a vízesés és környezetére nehezedő káros környezeti hatások csökkentése. A vízesés megmentése a következő generációk számára.

Tavaly már egy rendelettel 10 ezer főben korlátozták a vízesés környékén tartózkodható turisták számát. Amennyiben ezt a számot elérik, akkor a turistákat a park többi részére terelik.