Így fog kinézni: látványos videó a Pelješac-hídról

Erről a hídról már szinte mindenki hallott. Végre most már egy konkrétabb látványvideót is láthatunk.

 Ez az a híd, amelyet azért építenek a horvátok, hogy a tengerpart északi és déli részének közúti összeköttetése során ne kelljen egy másik ország (Bosznia) területén áthajtani. Dubrovnikig végig horvát területen lehessen vezetni, feltéve, ha egyszer elkészül az A1-es autópálya déli szakasza is.

A híd sokáig csak terveken létezett, sokan már kevés esélyt adtak rá, hogy megvalósul a hatalmas összegbe kerülő vállalkozás. Végül az Európai Unió állja a költségek nagy részét, bár boldogabbak lettek volna, ha a horvátok egy európai céget és nem a kínaiakat választják ki a híd megépítésére.

A kínaiak munkatempójával nincs gond, a hírek szerint elég gyorsan haladnak, valamivel a tervezett részhatáridők előtt tartanak mindig. Ez normális esetben egy nagyon jó hír lenne, most azonban kissé viccesen alakul a dolog. A híd már rég készen állhat, amikor még mindig építik majd a hozzá vezető utat.

A jelenlegi szerződések szerint a kínaiak 2021. július 31-re fejezik be a hidat. Ehhez kellene az út, amely az új hídtól indulva, a Pelješac-félszigeten keresztül, becsatlakozik az autópályába. A 32 kilométer hosszú, két alagúttal és két viadukttal megépítendő út építőjét még ki sem választották. A szokásos horvát autópálya építési körülmények itt is jellemzőek, vagyis rendkívül nehéz terepviszonyok között kell majd dolgozniuk. Például az egyik alagút közvetlenül egy viadukthoz vezet majd, amelynek a megépítését az alagúton keresztül kell megvalósítani.

A jelenlegi ütemtervek és határidők szerint az út kb. egy évvel később, 2022 júniusában készülne csak el, tehát csak valamilyen ideiglenes úton lehetne a hidat megközelíteni a félsziget oldaláról.