Split: komoly változások a kikötő közlekedésében júniustól

Próbajelleggel vezetik be június 9-tól az új közlekedési rendet Split városában, de ha a rendszer beválik, akkor marad a jövőben is.

 A változás leginkább a városba vonattal érkező és a kikötő irányába igyekvő turisták életét könnyítheti meg, de ezzel egyidőben, a kikötő egyirányúsításával az autósok is jól járhatnak, várhatóan gyorsabban lehet majd haladni a forgalomban.

Valószínűleg kevesebb honfitársunkat érinti a tömegközlekedéssel kapcsolatos változás. Bár, vonzó lehet egy vonatos utazás Splitbe egész nyáron.

Az újdonság, hogy a vasútállomástól negyedóránként különvonatok indulnak a kikötő irányába és vissza. Az út kb. 4 percig tart. A legnagyobb újdonság, hogy közös jeggyel lehet igénybe venni a kikötőbe tartó vonatot és bármelyik helyi járatú autóbuszt. A kombinált jegy, meg nem erősített hírek szerint, 11 kunába fog kerülni.

A kikötőbe érkező autósok már tavaly is megtapasztalhatták, hogy a Zvomirova utcát, a kikötő irányába egyirányúsították. Június 9-től is ez a terv, tehát a forgalom egy irányban, akár körbe-körbe halad majd a kikötőben. Ez azt is jelenti, hogy a kikötőt elhagyó autók csak egy irányban, vagyis a Bačvice-hídon (Most Bačvice) keresztül tudnak kijutni a környékről. Ne kövessük a helyi buszokat ebben az esetben, akik a Jadranska utcán is haladhatnak, az autósoknak körbe kell menniük, amely nagyjából az alábbi videón is látható.

A város közlekedési szakértői szerint az új közlekedési rendszerben sokkal könnyebb lesz megközelíteni a kikötőt. Az is valószínűnek látszik, hogy hazafelé, kijutni a kikötőből, főleg csúcsidőben (váltási napokon 13:30 és 14:30 között) nem lesz egyszerű. Ha az utóbbi eset bekövetkezik, akkor a jövőben a Jadrolinija járatok menetrendjét fogják módosítani a zsúfoltság enyhítésének érdekében.

A legjobban a tömegközlekedéssel érkező turisták járhatnak. A közös (vonat+busz) jegy, valamint az új helyi járatok indítása és az egyirányúsítás miatt sokkal rövidebb idő alatt juthatnak az úticéljukhoz. Az új rendszerben a helyi járatú buszok kapacitását megháromszorozzák.

További helyi közlekedési hírek. A város távolabbi célja, hogy vasút kösse össze a kikötőt és a repteret, ehhez megkezdték egy 7-10 kilométer hosszú vasútvonal útvonalának vizsgálatát. A városba jutás megkönnyítését szolgálja az A1-es autópálya lehajtójának átépítése (Dugopolje csomópont), ezzel a tervek szerint június végére végeznek.

Szintén dolgoznak a 8-as út városi szakasza (Ul. Zbora narodne) és a Poljicka út kereszteződésében, ahol korábban szintén komoly dugók alakultak ki. A rossz hír, hogy itt csak az év végén végeznek a munkálatokkal.