Május 29-től Horvátország megnyitja határát a magyarok előtt!

A horvát turisztikai miniszter, Gari Cappelli, szerda délután jelentette be, hogy Horvátország további országok, köztük Magyarország előtt is megnyitja a határait .

A horvátok korábban már Szlovéniával kötöttek hasonló jellegű megállapodást. Május 29-től Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria állampolgárai érkezhetnek Horvátországba. A kétoldalú szerződéseken jelenleg is dolgoznak, így részletek későbbre várhatóak.

Addigra Horvátország elkészít egy internetes alkalmazást, amelynek segítségével a vendégek gyorsabban léphetik át a határt. Erről az alkalmazásról már korábban írtunk.

Cappelli szerint az említett országok hasonló helyzetben vannak a járvány kezelésének tekintetében, ezért kétoldalú egyezményekkel megnyitják a határt.

Horvátország célja, hogy a fent említett öt országon kívül hasonló megállapodásokat kössön Németországgal és Lengyelországgal, mivel a vendégek 60%-a ezekből az országokból érkezik. Olaszország is kiemelten fontos a horvátok számára, de az olasz vendégekre csak később számítanak.

A kétoldalú egyezmények mellett várhatóan az Unió is enyhítéseket vezet be június 15-től - írja a Novi List.

Megjegyzés

Bár konkrét részletek még nem ismertek, amennyiben a szlovén megállapodáshoz hasonlót köt Horvátország Magyarországgal az a következőt jelentheti:

  • Bejuthat, aki valamilyen horvátországi tulajdonnal rendelkezik (nyaraló, apartman, hajó stb.)
  • Ezen felül üzleti jellegű beutazások is engedélyezettek, de magánszemélyek is bejuthatnak indokolt esetben
  • A turisták is átléphetik a határt, ha a határon be tudnak mutatni egy igazolást a lefoglalt szállásukról (beszámolók szerint szúrópróbaszerűen a határőrök felhívják az igazolást kibocsátó szállást)
  • Az érvényes foglalással rendelkező, Horvátországba érkező turistákat a horvát határrendőrség belépteti, ők járványügyi ajánlásokat tartalmazó szóróanyagot kapnak.
  • Nem szükséges negatív teszt bemutatása és karanténba vonulni Horvátországban
  • Nagyon javasolt az applikáció letöltése és használata, mert ezzel jelentősen gyorsítani lehet a határátlépést.

Amit nem tudunk: 

  • Jelenleg nincs információ, hogy feloldják-e a kötelező karantént a magyar oldalon, miután a vendégek visszatérnek Horvátországból

Jelenleg kötelező 14 napos karantén a Horvátországből visszatérő magyarok számára:

Utazáskor szíveskedjen figyelembe venni a magyar hatóságok magyar állampolgár Magyarországra történő beutazásával kapcsolatos rendelkezéseit, tekintettel arra, hogy jelenleg a 81/2020. (IV.1.) Kormány Rendelet alapján a külföldről érkező magyar állampolgárok a belépéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át, amennyiben tünetmentesek 14 napos hatósági házi karanténnak kell alávetni magukat, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja, azok kijelölt karanténba kerülnek. 

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag