Kötelező a karantén Horvátországból Szlovénián keresztül hazatérve

Az utóbbi napok egyik legtöbbet vitatott kérdése az volt, hogy akkor is karantén vár a Horvátországból hazaérkező magyar turistákra, ha Szlovénián keresztül érnek haza.
Isztria, Horvátország

Hiába a kölcsönösség gyakorlatának emlegetése, vagyis Horvátország hiába nyitotta meg karantén nélkül a határait a magyarok előtt lassan egy hete, a hazatérő magyar vendégekre itthon továbbra is érvényes a karanténkötelezettség.

Közben a magyar kormány Szlovéniával megállapodott, és megengedte, hogy az onnan érkező magyaroknak ne kelljen két hét karanténba vonulniuk. Hasonló megállapodásunk van Szerbiával is.

A Horvátország rajongók az utóbbi napokban azt találgatták, hogy akkor is kötelező a karantén, ha Szlovénián keresztül jövünk vissza. Több fórumon többen is beszámoltak róla, hogy Szlovénián keresztül tértek haza Horvátországból, minden simán ment a határon, és nem küldték őket itthon karanténba.

Talán a félreértések tisztázására, a magyar Konzuli Főosztály június 3-án módosította - mondjuk úgy, hogy egyértelműsítette - a szabályt, vagyis:

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól, ha kiutazásának végcélja Szlovénia volt, s nem más országból tér haza Szlovénián keresztül.

Részletesebb információ itt található.

Hasonlóan módosult a visszatérés Szerbián keresztül is. Vagyis, jelenleg egy magyar turista bármelyik országon keresztül is érkezik haza Horvátországból, kötelező a 14 napos karantén.

 Az Operatív Törzs szerdai ülésén arra az újságírói kérdésre, hogy általában sok magyar szokott a horvát tengerparton nyaralni, most mire számíthatnak az oda utazók, Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta:

Horvátország május 28-tól nyolc ország állampolgárai, köztük a magyarok előtt is megnyitotta a határait. A magyarok a horvát közegészségügyi intézet ajánlásait betartva szabadon beutazhatnak Horvátország területére, ugyanakkor a jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében, ha valaki Horvátországból személyforgalomban hazautazik Magyarországra, hatósági házi karanténba kell vonulnia.

Jelenleg a horvátországi beutazáshoz indulás előtt ajánlatos egy űrlapot kitölteni az interneten, ezzel az esetleges várakozást tudjuk elkerülni a határon. Tegnap óta az űrlapot már magyar nyelven is ki lehet tölteni. 

Frissítés:

A június 4-i kormányinfón Gulyás Gergelytől ezt kérdezték: Egész nyárra fenn kívánja tartani a kormány a határokon történő belépést követő, kötelező házi karantén elrendelésére vonatkozó jelenlegi szabályokat? Életszerű, hogy menjenek külföldre, például Horvátországba nyaralni magyar családok, hogy utána kéthetes hatósági karantént vállalnak?

Válasz: 

Nem életszerű, a gyakorlatban addig nem lehet Horvátországba nyaralni menni, amíg karanténba kerülnek visszajövet. Egyeztetésekben vannak, a magyar kormány azon van, hogy a Horvátországgal többi határos országgal együtt nyisson majd arrafelé.

De Horvátország plusz kockázatot vállalt azzal, hogy Olaszország felé nyitottak a miniszter szerint.

A cél, hogy Csehország, Szlovákia, Ausztria egyhangúan nyisson majd határokat, mondta Gulyás az Index.hu kérdésére.