Nem kell többé fizetni: éjféltől ingyenes a Krki híd!

Pontosabban június 14-én, vasárnap, 23:45-től már többé nem kell fizetni az átkelésért a Krki hídon.
By Zoran Knez - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Krk_Bridge_Tihi_Kanal.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11724995

Az említett negyedóra azért is kell, hogy az éjféli rendezvényre mindenki odaérhessen, ahol megünneplik a híd ingyenessé válását. A helyi polgármester mindenkit szeretettel vár egy pohár pezsgőre.

Az illetékes miniszter hétfőn csatlakozik az ünneplőkhöz, és egyben alá is írja azt a szerződést, amelynek értelmében a következő 2 évben felújítják a hidat. A tervek szerint a munkálatok az idegenforgalmi szezont nem fogják zavarni, hiszen csak tavasszal és ősszel dolgoznak a hídon, így 2022 nyarára végezhetnek is.

Horvátországban két nagy állami cég üzemeltette az autópályákat eddig, amelyeket a jövőben a horvát kormány egyesíteni szeretne. A rijekai autópályát (A6) is üzemeltető ARZ beleolvad a nagyobb HAC cégbe. Eddig ez előbbi szedhetett útdíjat Krk-szigetre. Az egyesülés előtt a minisztérium visszavonta a híddíj szedésének jogát. A Krki híd fizetőssé tétele ellen már régóta küzdenek a helyiek, ezzel a rendelettel az eddigi egyetlen fizetős horvát híd is ingyenessé válik.

Az autósoknak kissé furcsa lesz, hiszen a fizetőkapukat egy ideig nem bontják el. A rámpákat megmagasítják, Krk irányába két sávon, vissza a szárazföldre egy sávon közlekedhetnek az autók. Megállni a kapuknál természetesen már nem kell. A változásokra táblák hívják fel a figyelmet.

Sajnos, az autópályák továbbra is fizetősek. A népszerű dalmáciai és isztriai településekhez vezető autópályák díjait és távolságát Letenyétől itt lehet megnézni.