Horvátország: újra támad a koronavírus, jelentősen nőtt a fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 11 új koronavírusos megbetegedést jelentettek Horvátországból, amely jelentős számnak tekinthető, mivel az utóbbi időszakban már az egész országban 10 alatt alakult az aktív betegek száma.

Andrej Plenković, Horvátország miniszterelnöke mai felhívásában óvatosságra intette a horvátokat, tekintve, hogy a járvány még nem múlt el.

Egészségügyi szakemberek nem lepődtek meg az eseményeken. A jó idő beköszöntével, a távolságtartási és az utazási szabályok lazulása után várható volt az emelkedés, amelyről sokan szeretnénk hinni, hogy átmeneti.

Csak a példa kedvérért, az Isztrián két új fertőzöttet regisztráltak. Előtte, az Isztrián 70 napig nem találtak fertőzöttet. Egy pár Boszniából tért haza, ott fertőződhetett meg. Splitben 2, Soliban 1 új fertőzöttet találtak. Mindhárom új dalmáciai beteg külföldön járt. A további 6 új fertőzött lakóhely szerint: Sziszek-Monoszló megye (Sisak) 1, Zágráb 2 és a Zágráb régió 3. 

Splitben egy idősebb férfi betegedett meg. A negyedikes unokája karanténba került. Az iskola tájékoztatta erről az osztálytársai szüleit. Fejajánlotta, hogy nem kötelező iskolába küldeni a gyereket. Mindenki otthon maradt ...

Tegnap 9 aktív beteget tartottak nyilván egész Horvátországban, ez a szám ugrott hirtelen 20-ra.

Horvát szakemberek arra kérik a horvát lakosokat, hogy lehetőleg ne utazzanak külföldre a fertőzésveszély miatt. A nem ajánlott közeli országok közé tartozik Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia és Szerbia. Ez utóbbi kettő különösen nem javasolt, hiszen az utóbbi 10 napban jelentősen megemelkedett az aktív betegek száma. Boszniában 450-ről 800-ra, Szerbiában 220-ról 750-re.

Az újonnan megbetegedettek kapcsolatvizsgálata még nem zárult le, de az eddigi eredmények szerint az esetek felében külföldről hozták be a vírust.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint Horvátországba érkezett külföldi turisták nem fertőződtek meg a vírussal. Azt is hozzátette, hogy ez nem zárható ki a jövőben. A miniszter ma Dubrovnikban kijelentette, hogy a határnyitás és a korlátozó intézkedések enyhítésének meghozatala szükséges döntés volt, de figyelik az eseményeket, és szükség esetén megteszik a megfelelő lépéseket.

Frissítés

Pénteken újabb 11 fertőzöttel nőtt az aktív betegek száma.