Koronavírus: 41 új fertőzött Horvátországban 3 nap alatt

Az utóbbi három napban jelentősen emelkedett a friss koronavírus fertőzöttek száma Horvátországban. Csütörtökön 11, pénteken újabb 11, ma pedig 19 új beteget jelentett be a helyi "Operatív Törzs".

Megnyíltak a határok, és ahogy várható volt ismét megemelkedett a fertőzöttek száma. A kérdés csak az, hogy a friss betegek száma kezelhető tartományban marad-e, vagy a horvát kormánynak előbb-utóbb be kell avatkoznia. Jelenleg nincs napirenden a határok újbóli lezárása.

Az elmúlt három napban összesen 41 új beteget regisztráltak. Ez akkor tűnik nagyon magas számnak, ha megnézzük, hogy az elmúlt hónapban összesen nem találtak ennyi fertőzöttet. A statisztikákban május 8-ig kell visszamenni, amikor utoljára nagyobb mértékű (30) friss betehet regisztráltak.

A napi új fertőzöttek számának alakulása a járvány ideje alatt - forrás: koronavirus.hr

A helyi egészségügyi szervek szerint a határnyitás után emelkedtek a számok, az új betegek fertőzései külföldi kontaktokhoz köthető. Főleg Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából visszatért horvátok terjesztették a vírust. Ebben a két országban, az utóbbi napokban, még a régióhoz képest is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. A horvát belügyminiszter közölte, hogy szigorúbb ellenőrzéseket vezettek be ezeken a határokon.

Hasonló gondokkal néz szembe jelenleg Szlovénia és Montenegró is. Ezekről az országokról külön írtunk.