Koronavírus: Horvátország szigorít, de a magyar határt nem érinti

Az elmúlt időszak emelkedő fertőzései miatt Horvátország szigorításokat vezet be néhány határán és a tömegközlekedésben.

Ma ismét 22 új fertőzöttet találtak, ezzel már 136-re ugrott az aktív betegek száma. A fertőzöttek száma az elmúlt egy hétben folyamatosan emelkedik. Egy hete még sokáig 10 alatt volt, ehhez képest jelentős az emelkedés.

Észlelte ezt a belügyminisztérium is, így néhány határon szigorítanak.

Bárki, aki Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó vagy Észak-Macedóniából érkezik köteles 14 napos karanténba vonulni. Magyar állampolgárokat ez annyiban érinti, hogy nem ajánlott Szerbián keresztül beutazni. A szigorítások nem vonatkoznak azokra, akik csak átutazóban vannak.

Bár ezt hivatalosan még nem erősítették meg, de a boszniai folyosónál (Neum), az egyetlen út, ahol szárazföldön Dubrovnik felé lehet autózni, továbbra sem változik semmi. A mostani szabályozás szerint belépéskor felveszik az adatokat, és lehetőleg 1 órán belül át kell érni Horvátországba. Az út teljesíthető, de nem ajánlott megállni a szokásos fagyizásra vagy kajálásra.

Szintén a szigorításokhoz tartozik, hogy csütörtöktől kötelező a maszk viselete a tömegközlekedési eszközökön.

Szóba került az elhíresült zadari tenisztorna is az operatív törzs tájékoztatóján. Eddig 186 mintát vettek, abból 123-at "fokozottan vizsgálnak"