Dubrovnik: olcsó szállások, érdemes bevállalni?

Rá sem ismerni a pangó dalmát városra. A helyiek szerint, a háború óta nem volt ennyire üres júliusban.

Az előző években Dubrovnik volt az un. "overtourism" egyik gyakran idézett példája. Az a hely, amelyet annyira felkaptak a turisták, hogy nemcsak a helyiek, hanem már a turisták sem tudtak lépni egymástól.

Annak idején még korlátozásokat is be kellett vezetni a történelmi belvárosban, mert a turistaáradat következményeitől veszélybe került a világörökségi titulus.

Idén erre semmi szükség. Pang a város, üresek a vendéglők, simán el lehet férni az utcákon. És a szezon elején a máskor borsosan számolt belépőket pl. a várfalra vagy a libegőhöz is csökkentették.

Kevés hely bírná ki a világon, ha főszezon elején a tavalyihoz képest a vendégeknek csak a 13%-a érkezne a városba.

A turisták hiánya végigsöpör az összes turizmusból élő vállalkozókon. Számos szálláshely vagy vendéglő ki sem nyitott eddig, és várhatóan olcsóbban megússzák az idei szezont, ha zárva is maradnak.

A helyzet ugyan javul Horvátországban, főleg északi részeken. Isztria, Kvarner-öböl vagy képletesen lassan Magyarországhoz csatolható Vir sziget már a tavalyi számokhoz hasonló turistákat fogad júliusban.

Jelenleg szinte az összes turista autóval érkezik Horvátországba. Isztria és Észak-Dalmácia lefölözi a turisták nagy részét. Egyes szállodások arra kérték a kormányt, hogy a Dubrovnikba autóval érkező vendégeiknek legalább az autópályadíjat fizesse ki.

A hatalmas tengerjárók már március óta nem érkeznek, és még esély sincs arra, hogy újrainduljanak.

A repülőgépek is csak egy hónapja kezdenek szállingózni Dubrovnikba, azok is csak félig megtöltve utasokkal egyelőre. A következő napoktól újabb repülőjáratok indulnak, köztük a Wizzair Budapestről. Enyhe reménysugár a helyi vállalkozóknak.

Ezzel együtt, a bevállalósoknak, Dubrovnik szerelmeseinek, vagy azoknak, akik egyszer tömeg nélkül szeretnének betelni a várossal, most eljött a legjobb időpont.

A szálláskeresőnkön is érdemes szétnézni, legalább 20-30%-kal olcsóbbak az árak, mint tavaly ilyenkor.