Koronavírus: a hollandok 'veszélyes' kategóriába tették Horvátországot

Villámcsapásként érte a hír a Horvátországban nyaraló hollandokat, hogy országuk a narancs kategóriába sorolta Horvátországot, amely miatt most sokan pakolnak és indulnak haza.

Hollandia legutóbbi közleményében nem javasolja állampolgárainak a horvátországi nyaralást. Arra kérik a hollandokat, hogy csak azok utazzanak, kiknek feltétlenül szükséges. A holland állampolgároknak, visszatérésük után, 14 napos karantént javasolnak a holland hatóságok.

El lehet képzelni, hogy mennyire örültek ennek a Horvátországban nyaraló hollandok. Sokan már összepakoltak és megindultak hazafelé, többen a vakációjuk lerövidítését tervezik.

Nem jobb a helyzet a foglalásokkal sem, amelyeket most sorra mondanak vissza Hollandiából. Hiába érvelnek a horvátok azzal, hogy a karantén csak ajánlott, a hollandok ezt már kötelezőnek érzik. A videó szerint sokan ragaszkodnak a lemondáshoz, későbbi időpontokat nem fogadnak el, és megállás nélkül csöngenek a telefonok Hollandiából.

Bár az utóbbi napokban hol emelkednek, hol stagnálnak a horvát koronavírus adatok, a horvát helyzet nem indokolná ezt a drasztikus döntést.

Hollandia Magyarországgal ellentétben a besorolásra 4 színt használ. A szokásos zöld, sárga és vörös mellett a narancsszínt is, amely a sárga és a vörös között helyezkedik el. Vagyis figyelmeztet arra, hogy az országban a napi életvitel a szigorítások miatt korlátozott (ez nem igaz Horvátországban - a szerk.) és utazási tilalom léphet életbe.

A holland média szerint a horvát bürokrácia hibázott, egyszerűen nem küldik el a naprakész adatokat az európai hatóságoknak, akik ezt nem nézik jó szemmel.

Az persze megint csak egy más kérdés, hogy egy turizmusból élő ország, főleg a külföldi turistákból élő ország, hogy lehet ennyire felelőtlen, ha ezen múlnak ilyen fontos kérdések. Valószínűleg tényleg adminisztratív problémáról lehet szó, hiszen más mediterrán országok, rosszabb mutatókkal is, az utazásra ajánlott országok között szerepelnek a hollandoknál.

A horvát hatóságok természetesen felvették a kapcsolatot a hollandokkal, magyarázatot kértek tőlük, és amennyiben tényleg csak ennyin múlik, akkor talán hamarosan rendeződhet az ügy.

Hollandia fontos, de nem a legfontosabb ország a horvát turizmus számára. A tavalyi listán a 10. helyen álltak a turisták számát tekintve, de sok vendégéjszakát töltenek horvát szálláshelyeken és szeretnek költeni.

Érdekesség, hogy a hollandok a kempingeket szeretik, nagy részük (54%) itt tölti a vakációt.