20 koronavírusos turistát találtak Horvátországban mostanáig

Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet vezetője egy tegnapi interjúban újságírói kérdésre elárulta a koronavírusos turisták számát.

A téma tegnap lett ismét aktuális, amikor a hírek szerint az Isztrián egy svájci állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. Capak szerint, a járvány kezdete óta körülbelül 20 külföldinél mutatták ki a koronavírust Horvátországban. Szerinte a 20 eset 90%-ban a külföldiek nem Horvátországban kapták el a vírust, hanem külföldről hozták magukkal. Az említett svájci állampolgár esetében ezt még nem tudták megállapítani.

Horvátországban a vírus kezdete óta 4530 esetet regisztráltak. Az első fertőzöttet február 25-én tesztelték.  A teljes számhoz képest a 20 nagyon alacsony szám, az összes eset 0,44 %-a.  

Korábban a távozó horvát idegenforgalmi miniszter többször is kijelentette, hogy Horvátországban nincs koronavírussal fertőzött turista. Ez az adott pillanatban meg is felelt a valóságnak, hiszen a turisták vagy felgyógyultak, vagy elhagyták az országot.

Horvátország nagy súlyt fektet arra, hogy Európa nagy részén tudatosítsa a nyaralókban, hogy biztonságos turisztikai célpont. Ennek ellenére becsúsznak hibák, a hollandok például a horvátok nem megfelelő adatszolgáltatása miatt narancsszínű kategóriába (3/4) sorolták őket, és a hollandok tömegesen indulnak haza Horvátországból.

Turistáknak fontos tudni, hogy koronavírus gyanú esetén mindig a szállásadót kell először értesíteni, ők már tudják a protokollt és intézkednek. Esetleges karantént, amennyiben lehetséges és a hatóságok is jóváhagyják, hazautazva is le lehet tölteni.

A legfrissebb információ az aktuális koronavírus helyzetről Horvátországban itt található.