Horvátország: olcsóbb teszt = több vizsgálat = több koronavírus fertőzött?

Horvátországban a héten drasztikusan levitték a helyi társadalombiztosítás által támogatott koronavírus tesztek árát. Már látszik, hogy többen mennek el tesztelni, így értelemszerűen több lesz a fertőzött is.

Az egyik horvát szállásadó szerint az idei foglalások egy dologtól függnek: a koronavírus statisztikáktól. Ezekeket mi is közzétesszük az oldalunkon. Amikor csökken a fertőzöttek száma, akkor beindulnak a foglalások, amikor növekszik a szám, akkor ismét pang az üzlet.

A horvát kormányt a jó szándék vezérelte, amikor "jóárosította" a horvát állampolgároknak a koronavírus tesztet, a korábbi 1506 kunáról (kb. 71 ezer forint) levitte az árát 501 (kb. 24 ezer), illetve 698 kunára (kb. 33 ezer forintra).

Erről részletesebben korábban már írtunk, érdemes elolvasni, hogy milyen tesztről van szó, és miért nem jó a magyar turistáknak, ha esetleg változna Horvátország színbesorolása a következő hónapokban.

Eddig csak azt tesztelték Horvátországban, akit az orvos elküldött, mondjuk őt ingyen. Sokakat a drága vizsgálat tartott vissza a magánrendelőktől. A horvát társadalombiztosítás harmadolta az egyszerűbb tesztek árát, így már egyre többen jelennek meg privátban.

Egy zágrábi intézet orvosa elmondta, hogy ők még csak a 698 kunás tesztet végzik ezen a héten, de a jelentkezők 10%-ánál már pozitív eredményt hozott a teszt. Jövő héttől még jobban beindulhat a kereslet, akkor már az 501 kunás tesztre is lehet jelentkezni.

Ezek után ha emelkedést tapasztalunk a következő időszakban a fertőzöttek számában, akkor abban már a sűrűbb tesztelések is szerepet játszanak.