Kilométeres dugók a horvát határon és autópályán

Hol vannak már az előző nyarak, amikor 10-20 kilométeres dugókról érkeztek hírek szombatonként?
Kép: szlovén-horvát határ (Rupa (Matulji))

Az autópálya-átkelőn kétórás, a közútin félórás várakozásra kell számítaniuk a Horvátországba tartó autósoknak Letenyénél - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

Takács Tivadar elmondta: a horvát határőrök az országba érkezőket kötelezően regisztrálják, ezért alakult ki szombat délelőtt torlódás a két letenyei magyar-horvát határátkelőn. Az aktuális várakozási időket az M7-es autópályán lévő elektronikus táblákon is jelzik.

A sztrádán lévő átkelő teljes kapacitással működik, de a várakozási idő mintegy két óra. A 7-es úton lévő közúti átkelőhelyen nagyjából fél óra alatt juthatnak át az autósok.

Takács Tivadar arra hívta fel a figyelmet, hogy a turistáknak érdemes még indulás előtt, interneten kitölteniük a horvát regisztrációs ívet. A torlódások elkerülése érdekében pedig célszerű a letenyei közúti átkelőt választaniuk, de Szlovénia felé is kerülhetnek.

Ha valaki átjutott a határon, akkor Zágráb alatt a hírhedt Lučko fizetőkapu szokta megállítani. Itt szombatonként továbbra is kell dugóra számítani, de az előző szezonok 8-10 kilométeres torlódásaihoz képest most jóval rövidebb. Délelőtt már többször el is tűnt a kocsisor a tenger irányába.

Szokás szerint délután megfordult a helyzet. A tengertől hazatérők Lučko fizetőkapunál kb. 3 kilométeres sorra számítsanak. Itt érdemes letérni a Demerje kapukhoz, ahol csak bankkártyával lehet fizetni, de a sor mindig rövidebb, most is 1 kilométernél kisebb.

Hiába ingyenes a híd már Krk felé, ma is 3 kilométeres volt a sor a szigetre. A horvát-szlovén határok is bedugultak. 2- 2 és fél órás várakozásra kényszerülhetnek az Isztriába Szlovénián keresztül érkező magyarok.