Zadar: beindultak a lehúzós taxisok az Adrián

Egy héten belül két komoly túlszámlázás miatt kerültek a zadari taxisok a horvátországi hírekbe.

A hétvégén egy német turista kalandjairól írt a zadari sajtó. A hírben nem szerepel, hogy a 650 kunás (kb. 31 ezer forint) díj mennyire lenne "normális" körülmények között, a helyi sajtó csak hihetetlen összegnek nevezi.

A német hölgy bokája megsérült és éjfél után végzett a kórházban. Éjfél után az egyik nővér taxit hívott neki egy viszonylag rövid útra a kórházból a szállodáig.

A fuvar végén, az összeget meglátva komoly vita alakult ki. A taxis arra hivatkozott, hogy az utas kiskutyájának a nyála rácsorgott az ülésre, ezt neki majd ki kell tisztítania. Ezért 400 kunával (kb. 19 ezer forint) többet számolt fel. A vita úgy ért véget, hogy a hosszú kórházi tortúra után lévő utasnak elege lett, és kifizette a díjat, de állítása szerint számlát sem kapott.

Tíz nappal ezelőtt még durvább eset történt, amelyen a helyi turisztikai szakemberek is kiakadtak. Egy svéd pár érkezett a zadari repülőtérre és Splitbe utaztak taxival. A regisztrált, legális taxis a végén 3250 kunát (kb. 151 ezer forintot) számolt fel a fuvarért, ő számlát is adott róla. A taxis szerint azért volt ilyen magas az összeg, mert nem olcsó a parkolás a reptéren.

A helyi fuvarozók vezetője is elítélte a számlázást. Ennyi pénzből, fordított irányban, Splitből nem Zadarba, hanem egészen Zágrábig is el lehetne jutni taxival.

Ha taxiba ülünk Horvátországban, akkor arra számítsunk, hogy nincsenek hatósági és maximált árak, teljesen szabadpiac van. Mindenhol más az ár, mindenki annyit kér, amennyit akar és jónak lát.